De uitzending die orthodoxe Joden wakker schudde

In Israël heeft afgelopen week het geweld weer toegeslagen, na een betrekkelijk rustig jaar dankzij de Coronacrisis. Maar het is niet afkomstig uit de gebruikelijke bronnen, en dit geweld, evenals de rust in de periode eraan, heeft alles te maken met de COVID lockdowns.

Door Ryan Jones |

Het is inmiddels geen geheim meer dat de ultra-orthodoxe Joodse gemeenschappen van Israël meer weerstand hebben geboden tegen de corona-beperkingen dan andere sectoren van de maatschappij. En de situatie leek vorige week zondag en maandag een kookpunt te hebben bereikt, toen ultra­orthodoxe extremisten, voornamelijk jongeren die behoren tot een groep die bekend is als Jerusalem Faction, in botsing kwamen met de politie in Jeruzalem, Bet Shemesh, Ashdod en Bnei Barak in groot Tel Aviv.

Een aantal politie-agenten raakte gewond, tientallen relschoppers werden gearresteerd, en er waren talloze gevallen van brandstichting en vernieling van eigendommen, waaronder het in brand steken van een autobus.

Orthodoxe jongeren stichten branden tijdens botsingen met de politie in Bnei Barak. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Het zou onjuist zijn om de hele ultraorthodoxe Joodse gemeenschap in Israël als opstandig te karakteriseren. Evenals het onjuist zou zijn om het slechte gedrag in welke groep of bevolking dan ook te generaliseren.
Toch is het voor Israëli’s schokkend geweest om te zien hoe bepaalde orthodoxe groepen zich de afgelopen twee weken van de lockdown hebben gedragen. En een groeiend aantal orthodoxe Joden is zelf verontwaardigd, omdat er vanuit de gemeenschap niet meer is gedaan om dit soort gedrag in te perken.

De Israëlisch sefardische opperrabijn Yitzchak Yosef veroordeelde de ultraorthodoxe relschoppers voor het ‘ontwijden van de hemel. Hun weg is niet de weg van de Torah. We zijn allemaal zonen van Abraham, Izaäk en Jacob en ons wordt allemaal bevolen ‘onze naaste lief te hebben als onszelf.’

Als ze niet naar de overheid luisteren, luisteren ze misschien naar de orthodoxe media. Kol Barama heeft een belangrijke stem in de gemeenschap. (Foto: Flash90).

In een poging om zijn gemeenschap wakker te schudden betreffende de realiteit van de situatie, nam Dudi Shwamenfeld, hoofdpresentator van het populaire nieuwsprogramma op het ultraorthodoxe radiostation Kol Barama, geen blad voor de mond tijdens de uitzending van afgelopen maandag. Hij benadrukte:
‘Elke Torah-student die naar school gaat, stapt over de lichamen van 4000 die stierven vanwege het coronavirus,’ verwijzend naar de weigering van de rabbijn om ultraorthodoxe scholen te sluiten, waarmee hij zich verzette tegen orders van de overheid.

‘Wat zal het met een kind doen, als het zich over tien jaar realiseert dat het zijn grootvader vermoordde door het virus in huis te brengen,’ vervolgde Schwamenfeld. ‘Onze gemeenschap wordt verondersteld de heiligheid van het leven te weerspiegelen, maar we zijn moorde­naars geworden.’

Hij sprak vooral scherpe woorden tegen diegenen binnen de ultra­orthodoxe gemeenschap die zich in het openbare leven begeven, wetend dat ze ziek zijn (hoewel hierbij moet worden vermeld dat ook niet-religieuze Joden hierop zijn betrapt). ‘Wat Hitler niet lukte, zijn jullie aan het bereiken!’ benadrukte Shwamenfeld.

Ultraorthodoxe sociale media-kanalen barstten los na de uitzending.

Yehuda Meshi-Zahav is een ultraorthodoxe Jood en hij is ook het hoofd van de organisatie ZAKA voor medische noodhulp. Zowel zijn moeder als zijn vader overleden eerder deze maand, een paar dagen na elkaar, aan Covid-19.

Meshi-Zahav vertelde aan The Times of Israel, dat leidende rabbijnen ‘’bloed aan hun handen hebben’ vanwege de dood van zijn ouders en vele anderen.

Hij veroordeelde het algemene gebrek aan alertheid en begrip in de ultra­orthodoxe gemeenschap aangaande het coronavirus. Hij merkte op, dat het niet uitmaakte hoe vaak of hoe effectief de overheid voor het gevaar waarschuwde, zo lang de leidende rabbijnen de pandemie niet serieus nemen, want veel ultra­orthodoxen zullen alles negeren, behalve wat uit de mond van hun rabbijn komt.

Dit was het geval met Meshi-Zahav’s moeder. Hoewel haar eigen zoon een medisch deskundige is en haar waarschuwde tegen het risico van besmetting, besloot ze toch een Chanoekah feestje te houden, omdat haar rabbijn haar dat toestond. Ze werd vrijwel zeker besmet tijdens dit feestje en stierf enkele weken later.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.