De schokkende onthulling die alle Israëliërs bezighoudt

Minister van Openbare Veiligheid onthult per ongeluk geheime informatie over een mislukte IDF-missie tijdens tv-interview

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: IDF, Syrië
Minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev onthulde per ongeluk geheime informatie over gesneuvelde IDF-commando Barak Sharabi. Foto: Miriam Alster / Flash90

Israëls minister van Openbare Veiligheid, Omer Bar-Lev, heeft vorige week dinsdag een blunder begaan door details te onthullen van een hoog geclassificeerde militaire operatie.

Op dinsdag 18 december 1984, kwam stafsergeant Barak Sharabi om het leven. Gedurende de afgelopen 37 jaar was dat het enige wat het Israëlische publiek over zijn overlijden werd verteld, hoewel Sharabi werd geëerd als gesneuveld in de lijn van de plicht.

Verder wist men ook nog dat Sharabi in de meest elitaire commando eenheid van de Israel Defense Forces (IDF) diende, namelijk de General Staff Reconnaissance Unit, in het Hebreeuws bekend als Sayeret Matkal. Op dat moment was Bar-Lev commandant van Sayeret Matkal.

Ter gelegenheid van Memorial Day sprak Bar-Lev, tijdens een interview op de Israëlische openbare omroep Kan, over degenen die onder zijn commando waren omgekomen. Toen onthulde hij onbedoeld wat voorheen onbekend was: Sharabi “stierf diep in Syrisch grondgebied.”

Israëls militaire censor verwijderde snel sociale media posts van Israëli’s die Bar-Lev’s onthulling zagen. Toen het leger zich realiseerde dat het niet langer die specifieke kat terug in de zak kon stoppen, werden de posts al snel teruggestuurd .

Bar-Lev’s kantoor bracht later een verontschuldiging uit over de misstap. Het leger stond vervolgens andere officieren toe om iets opener te spreken over de affaire.

Zij onthulden verder dat Sharabi omkwam toen de jeep waarin hij zat, kantelde tijdens het nemen van een bocht aan hoge snelheid. Zijn lichaam en de acht andere soldaten die gewond raakten bij het ongeluk werden onmiddellijk geëvacueerd naar Israëlisch grondgebied en de missie werd afgebroken.

Het incident zou een schok hebben teweeggebracht bij de Israëlische inlichtingendiensten en speciale troepen, waarbij velen het een vermijdbare operationele fout noemden.

Maar dat is waar onze kennis ophoudt. Waar in Syrië was Sharabi’s team? Wat was hun doel? Waarom reden ze zo snel en mogelijk op een roekeloze manier? De antwoorden op deze en vele andere vragen blijven onbeantwoord en zullen misschien nooit worden onthuld.

Wat nu bekend is, en wordt versterkt door deze onthulling, is dat de lange arm van Israël diep binnen de grenzen van zelfs zijn meest vijandige vijanden kan reiken, en dat ook doet.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox