LedenDe reis naar het land dat zijn inwoners opeet

Wat is het Beloofde Land van Israël? Een land vloeiende van melk en honing of eerder een land dat zijn inwoners opeet? Hoe dan ook, de Bijbel illustreert het land Israël in beide facetten.

Door Aviel Schneider |
Toeristen vlak na aankomst in Israël. Iedereen beleeft het land verschillend. Foto: Tomer Neuberg / Flash90

Bij het brandende braambos belooft God Mozes een goed en weids land, vloeiende van melk en honing. En in hetzelfde vers vermeldt God ook dat er nog zes andere volken in dit land wonen. Geen woord over of de volkeren vriendelijk of vijandig zijn. Toen de kinderen Israëls de grenzen van het land bereikten, zei God tegen Mozes dat hij mannen moest sturen om het land Kanaän te verkennen. Mozes zendt hen uit vanuit de woestijn van Paran, volgens Gods bevel. Wanneer de twaalf verkenners terugkeren, brengen zij het land dat zij hebben verkend in diskrediet door het woord te verspreiden dat dit “land zijn inwoners opeet”.

Zowel de richtinggevende als de archetypische beelden weerspiegelen de realiteit in het land, enerzijds is het een vruchtbaar land, maar anderzijds is het ook een land waar de oorlogen tegen de bewoners nooit zullen ophouden. Toen al zat het kleine landje klem tussen de grootmachten Assyrië, Babylon en Egypte in een geopolitiek dilemma dat steeds weer tot oorlogen leidde.

Vandaag de dag wordt deze uitdrukking – “een land dat zijn inwoners...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie