LedenDe Rafah-operatie moet doorgaan – zelfs tegen de wil van de VS in

De impasse in de onderhandelingen over de vrijlating van de Israëlische gevangenen en de Amerikaanse beschuldigingen tegen de groep hebben de weg vrijgemaakt voor het offensief.

Door Meir Ben-Shabbat | | Onderwerpen: IDF, Gaza
Minister van Defensie Yoav Galant spreekt met troepen bij de grens met de Gazastrook, 15 oktober 2023. Foto: Ariel Hermoni/Israëlisch ministerie van Defensie

Naarmate de tekenen van een op handen zijnde IDF-operatie in Rafah toenemen, groeit de bezorgdheid dat Israël zich onnodig terughoudend opstelt en met onvoldoende geweld optreedt om de regering Biden, de Egyptenaren of de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag niet tegen zich in het harnas te jagen.

Ondertussen profiteert Hamas van de verlengde wachtperiode en bereidt het zich goed voor op de grondoperatie in de sector, die ongetwijfeld complexe operationele uitdagingen zal opleveren voor de IDF. Ondanks de politieke druk moeten de Israëlische besluitvormers prioriteit geven aan het bereiken van de doelstellingen met een minimaal risico voor de levens van onze troepen.

De vastgelopen onderhandelingen over de vrijlating van Israëlische gevangenen die door Hamas worden vastgehouden, in combinatie met Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van de terreurgroep, hebben de weg vrijgemaakt voor Israël om het Rafah-offensief te lanceren.

De recente de-escalatie met Iran stelt Israël in staat om zijn zwaartepunt te verleggen zonder de politieke winst die het heeft geboekt op te geven, terwijl het de strijd tegen Hezbollah voortzet en...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

  • Lees alle content voor leden

                       

    Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

  • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                       

    Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

  • Laat de stem van hoop en waarheid horen

    Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie