LedenDe Psalmen van koning David: het Joodse geheime wapen in de oorlog

Hoe we ons ook voelen of welke gevoelens we ook onder woorden willen brengen, er is altijd wel een psalm die ons kan helpen om onze gedachten te formuleren en de juiste woorden voor ons gebed te vinden.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: Psalmen

Dit artikel verscheen in het februari / maart 2024 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!De Psalmen bestaan uit 150 gebeden die het hele scala van menselijke emoties bestrijken. Hoe we ons ook voelen of welke gevoelens we ook onder woorden willen brengen, er is altijd wel een psalm die ons kan helpen om onze gedachten te formuleren en de juiste woorden voor ons gebed te vinden. In tijden van oorlog en bij andere moeilijke momenten bieden de Psalmen een bijzondere uitlaatklep.

Oorlogspsalmen

Sommige psalmen, met name die van koning David, zijn gecomponeerd midden in een oorlog, andere terwijl hij zich in een donkere grot verborg, bang dat het volgende moment de dood zou brengen. Sommige psalmen drukken spijt en angst uit, en betreuren verkeerde beslissingen en gemiste kansen; andere beschrijven overweldigende vreugde en jubel.

Het boek van de Psalmen, Sefer Tehillim in het Hebreeuws, is een hoeksteen van het Joodse...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie