De prijzen van woningen in Israël blijven stijgen

De prijzen van woningen zijn in Israël de afgelopen tien jaar met gemiddeld 36 procent gestegen, en in sommige steden zelfs met 50 procent. Dit werd onlangs gemeld door het Israëlische dagblad Yediot Achronot, met hulp van een vooraanstaande taxateur van onroerend goed.

Door Aviel Schneider |

Afbeelding: Nieuwbouw in Herzliya. De woningprijzen blijven stijgen, ondanks Corona (Foto: Gili Ya’ari/Flash90)

Nadat de vastgoedprijzen in Israël in 2020 licht op en neer gingen, kan nu worden gesteld dat de pandemie de vast­goed­markt in Israël niet heeft geschaad. Integen­deel, in de zuidelijke kuststad Ashkelon bijvoorbeeld, die slechts negen kilometer van de Gaza­strook verwijderd ligt, en in de laatste Gaza-oorlog zwaar met raketten werd bestookt, zijn de huizen­prijzen in de afgelopen tien jaar met 52 procent gestegen. In 2011 kostte een vierkamer-appartement daar ongeveer 210.000 euro, nu kost hetzelfde appartement 319.000 euro.

Ondanks de nabijheid van de Gazastrook is Ashkelon een aantrek­kelijke bestemming voor Israëlische inves­teerders en gezinnen, die daar hun geld investeren in nieuwe apparte­menten, waarvan de prijzen in de loop der jaren zullen blijven stijgen.
Op de tweede plaats komt de kuststad Herzliya, waar de woningprijzen met 50 procent zijn gestegen, en op de derde plaats komt de stad Rehovot met 48 procent.

De vraag blijft de woningprijzen opdrijven. (Foto: Gili Ya’ari /Flash90)

‘Uit de cijfers blijkt duidelijk dat jonge gezinnen en investeerders op zoek zijn naar apparte­menten in de buiten­gebieden, wat in het afgelopen decen­nium een duidelijke trend is geworden. De stijging van de waarde van vastgoed vindt dus plaats buiten de populaire vraag­gebieden,’ aldus de Israëlische taxateur Ehud Danos. ‘Kopers en investeerders zijn op zoek naar de volgende goedkope plek en veroor­zaken daarmee prijs­stijgingen aan de randen van de gebruikelijke woon­gebieden. Wat er in de stad Herzliya gebeurt is ongekend, maar uiteindelijk is Herzliya ook een rand­gebied van Tel Aviv geworden, ook al is deze stad relatief duur. Dezelfde trend, alleen voor mensen met meer geld’.

Op de vijfde plaats staat de Israëlische metropool Tel Aviv, waar de prijzen in de afge­lopen tien jaar met 36 procent zijn gestegen. In Haifa, Petah Tikva, Eilat en Jeruzalem zijn de prijzen eveneens gestegen, maar relatief minder dan in de eerder genoemde woon­gebieden in het land.

In de verenigde eeuwige hoofdstad van Israël, Jeruzalem, zijn de prijzen met ongeveer 20 procent gestegen. In 2011 kostte een appartement met vier slaapkamers ongeveer 425 000 euro, nu ligt de prijs daar op 500 000 euro.

Ook Jeruzalem wordt steeds duurder. Vier kamers voor een half miljoen euro. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Ondanks alle gevaren van het wonen in en rond Israël, stijgen de woningprijzen in het land. De betwiste grond in het Heilige Land is schaars, en de bevolkings­groei van Israël bedraagt 1,78 procent (bron: Wereldbank). Daarbij komt nog de jaarlijkse instroom van nieuwe immigranten, met aantallen tussen de 30.000 en 50.000 per jaar.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.