De PA moet het corona­virus nu alleen bestrijden

De Palestijnse Autoriteit (PA) is zeer bezorgd over het groeiende aantal mensen dat met het coronavirus is besmet in de door haar bestuurde gebieden. Na het verbreken van alle banden met Israël moeten de Palestijnen de situatie nu zelf oplossen.

Door Baruch Yedid en Aryeh Savir, TPS |

Het Ministerie van Volksgezondheid van de PA maakte woensdagavond bekend, dat er in de afgelopen 24 uur 50 nieuwe gevallen van coronavirus in de PA zijn geregistreerd, wat het totaal op 3.095 brengt. Ongeveer 2.450 gevallen zijn nog steeds in behandeling en 634 patiënten zijn hersteld.

Na de sterke toename van het aantal besmettingen in het gebied van de PA, die de afgelopen dagen in de honderden liep, kondigde de PA een terugkeer aan naar een totale blokkade van alle gebieden die onder haar controle staan, waar de bewegingsvrijheid van de bevolking vanaf vrijdag gedurende vijf dagen zal worden beperkt.

Een hoge ambtenaar van de PA zei, dat de situatie verder verslechterde en dat men nu gedwongen was om de pandemie alleen en zonder coördinatie met Israël aan te pakken, wat een echte test is voor de PA.

De Palestijnse Commissie voor Burgerzaken (PCAC), het orgaan dat namens de PA verantwoordelijk is voor de coördinatie van burgerzaken met Israël, heeft alle coördinatie met Israël opgeschort, nadat de PA in april had verklaard dat zij dit zou doen als reactie op het Israëlische plan om de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria uit te roepen, zoals voorzien in de ‘Deal van de Eeuw’ dat door de regering Trump is opgesteld.

Tijdens de eerste besmettingsgolf heeft de Pales­tijnse Autoriteit een beroep gedaan op het Israëlische gezond­heids­stelsel, en het veiligheids­coördinatie­mechanisme heeft gezorgd voor de verplaatsing van medische teams tussen de regio’s van de Palestijnse Autoriteit. Deze samenwerking is nu stopgezet.

De Palestijnse Autoriteit heeft woensdag aange­kondigd dat de nood­commissies van Fatach (de politieke tak van de PA), die tot taak hebben te opereren waar de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit niet kunnen opereren, opnieuw zullen worden geactiveerd.

Eerder had Israël via de Palestijnse Autoriteit medische apparatuur aan de Gazastrook geleverd, en werden via Israël in laboratoria in Ramallah corona-tests voor de Gazastrook uitgevoerd. Niets van dit alles is nu actief.

Bijzonder curieus is de weigering van de Palestijnse Autoriteit om een lening van 800 miljoen shekel van Israël te accepteren. Zonder deze lening is de PA niet in staat om het hoofd te bieden aan de corona­pandemie.

Israël heeft de PA aanzienlijk gesteund in haar strijd om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen, en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft de samenwerking tussen Israël en de PA op dit gebied geprezen.

Het Israëlische leger (IDF) had tienduizenden tonnen medische benodigdheden naar de Gazastrook getransporteerd via de grensovergang Kerem Shalom.

Duizenden COVID-19 testkits werden via COGAT (het Israëlische militaire bestuur voor de Palestijnse gebieden) naar Gaza overgebracht en via het burgerlijk bestuur eveneens naar Judea en Samaria gebracht. Ook werden duizenden kits met persoonlijke beschermings­middelen voor medisch personeel en desinfectie­materiaal gebracht.

COGAT heeft voor veel medische professionals van de PA trainingen gecoördineerd, uitgevoerd door Israëli’s. Eveneens heeft ze de richtlijnen van het Israëlische Ministerie van Volks­gezond­heid over preventie en bescherming tegen de verspreiding van het virus en manieren om met besmetting en uitbraak om te gaan, in het Arabisch gepubliceerd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.