LedenDe ondergang van de Israëlische inlichtingendienst in Washington?

De relatie tussen de Israëlische inlichtingendienst en zijn Amerikaanse tegenhanger is verslechterd sinds president Joe Biden is aangetreden.

Door TPS | | Onderwerpen: Verenigde Staten
De Amerikaanse president Joe Biden ontmoet de Israëlische premier Yair Lapid in Jeruzalem op 14 juli 2022. Foto: Emil Salman / POOL

Wordt de Israëlische inlichtingendienst niet langer vertrouwd in de wandelgangen van de macht in Washington, DC?

Dat lijkt het geval te zijn, te oordelen naar opmerkingen die vorige week werden gemaakt door de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price tijdens een persbriefing.

Hooggeplaatste Israëlische analisten vertelden dat de relatie tussen de Israëlische inlichtingengemeenschap en haar Amerikaanse tegenhanger is verslechterd sinds president Joe Biden is aangetreden.

“Het gaat in een slechte richting,” zei Yonatan Freeman, een expert in internationale betrekkingen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. “Biden heeft de toon over Israël veranderd.”

Vorige week deden Israëlische veiligheidstroepen invallen in de kantoren van zeven ngo’s in Ramallah. Ze zouden tientallen documenten, printers en computers in beslag hebben genomen. Het leger verzegelde de deuren van de kantoren en plaatste mededelingen dat de groepen illegaal waren.

In oktober 2021 wees Israël zes van de ngo’s aan als geaffilieerd met de terreurgroep het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP): Al-Haq, Addameer, het Bisan Center, Defense for Children...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie