LedenDe niet geleerde lessen van 9/11

Een kort geheugen kan nuttig zijn als verwerkingsmechanisme, maar het is dodelijk in zaken van buitenlands beleid.

Door Ruthie Blum | | Onderwerpen: anti-terreur, Amerika
Zicht op de Twin Towers van het World Trade Center nadat ze waren geraakt door vliegtuigen die door terroristen van Al Qaeda waren gevlogen, 11 september 2001. Foto: Michael Foran / Wikimedia Commons

Afgelopen zondag was het eenentwintig jaar geleden dat de Verenigde Staten werden aangevallen op 11 september 2001. De omvang van de brutale aanval op belangrijke symbolen van de Amerikaanse grootsheid en macht – het World Trade Center in New York en het Pentagon in Arlington, Virginia – was zo extreem dat het werd vergeleken met een Apocalyps.

Beelden van het instorten van de Twin Towers, waarbij sommige wanhopige kantoormedewerkers ervoor kozen om uit het raam te springen in plaats van bij de duizenden anderen te blijven die hun pijnlijke einde vonden in het afbrokkelende inferno, zullen veel mensen nooit vergeten.

De schokgolf in binnen- en buitenland werd nog versterkt door het feit dat de Verenigde Staten gevrijwaard waren gebleven van gevechten op hun grondgebied (behalve tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbor, 7 december 1941) en van islamitisch terrorisme. In een tijdsbestek van ongeveer twee uur op die noodlottige ochtend werden de Amerikanen uit het zalig valse gevoel van veiligheid geschud dat verantwoordelijk was voor de eerste nieuwsberichten over een mogelijk vliegtuigongeluk.

Wij Israëli’s begrepen daarentegen vanaf de eerste minuut dat dit geen ongeluk was. Hoewel...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie