LedenDe naam achter de Agnon-straat

Achter de straatnaam Agnon gaat een groot denker en schrijver schuil met een opmerkelijk literair oeuvre. Hij is dan ook de eerste en tot nu toe enige Joodse Nobelprijswinnaar voor literatuur.

Door Gundula M. Tegtmeyer | | Onderwerpen: De naam achter de straat
Foto: Shutterstock

Dit artikel verscheen in het oktober/november 2022 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Samuel Josef Agnon (1888-1970) is in Israël vooral bekend onder zijn acroniem Shai Agnon. Hij was de centrale figuur van de moderne Hebreeuwse literatuur.

Agnon werd geboren als Shmuel Yosef Halevy Czaczkes in Buczacz, Galicië. Zijn vader, Rabbi Shalom Mordechai Halevy, werkte in de bonthandel. De latere Nobelprijswinnaar kreeg uitsluitend les van zijn ouders. Het literaire talent van Shmuel Yosef kwam al vroeg openbaar. Reeds op achtjarige leeftijd begon hij in het Hebreeuws te schrijven. Op zijn vijftiende publiceerde hij zijn eerste gedicht in het Jiddisch over de Kabbalist Joseph della Reina.

Shmuel Yosef verhuisde op eenentwintigjarige leeftijd in 1908 naar het heilige land en vestigde zich in de kustplaats Jaffa. Het eerste verhaal dat hij na zijn alia in het tijdschrift HaOmer  publiceerde, was ‘Agunot’ – ‘Verlaten vrouwen’. Vanaf dat moment gebruikte hij als schrijver het...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie