De missionaris en de heilige stad

Het gebeurt telkens weer dat archeologen in Jeruzalem iets vinden dat op het eerste gezicht gloednieuw is, maar dat dan al ontdekt en beschreven blijkt te zijn door Conrad Schick.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Jeruzalem
Het Tabor-huis in Jeruzalem. Foto: Creative Commons

Wie de geschiedenis van Jeruzalem en mogelijk haar toekomst echt wilde begrijpen, moest gewoon Schick bezoeken en van hem leren. Het is moeilijk om het belang en de invloed van deze man op Jeruzalem te onderschatten, zelfs als je de naam nog nooit hebt gehoord.

“Zelfs vandaag de dag zien we dat vermeende nieuwe archeologische ontdekkingen in Jeruzalem al door Schick ontdekt en beschreven zijn,” meldt Prof. Dr. Shimon Gibson van Jeruzalem’s W.F. Albright Instituut voor Archeologisch Onderzoek.

Maar veel christelijke zionisten hebben nog nooit van hem gehoord. Daarom moet men teruggaan naar het begin.

De Duitse missionaris, architect en archeoloog woonde in de 19e eeuw in Jeruzalem. Hij is een van degenen die in deze periode een grote invloed op de stad hebben gehad. De Protestantse Christen werd in 1846 uitgezonden door de Chrischona Pilgrim Missie in Bettingen. Hij en een andere zendeling zouden zich in het Heilige Land vestigen als “stille zendelingen” en levende getuigen van het Evangelie zijn. Schick leefde volgens dit principe tot aan zijn dood in 1901. Hij ontdekte echter dat hij veel meer kon geven aan Jeruzalem en haar bezoekers.

Hoewel hij niet was opgeleid als architect, archeoloog of historicus, werd Schick “de meest competente kenner met betrekking tot alles wat Jeruzalem betreft”, volgens Prof. Haim Goren, expert op het gebied van het Duitse christendom in het Heilige Land in de 19e eeuw. In Schick’s privéwoning, Tabor Haus genaamd, kwamen en gingen Jeruzalem pelgrims.

Schick gebruikte zijn architectonische talenten om modellen te maken die hielpen bij het beslechten van geschillen over historische terreinen. Goren herinnert zich Schicks gedetailleerde model van de Kerk van het Heilig Graf, dat hielp een verhit debat tussen verschillende christelijke denominaties te beslechten.

Gibson wijst erop dat de verslagen van Schick een enorme invloed hebben gehad op de moderne archeologie. Schick had toegang tot plaatsen waar de archeologen van vandaag alleen maar van kunnen dromen, waaronder talloze doorgangen, waterreservoirs en oude grotten op de Tempelberg.

Gelukkig heeft Schick zijn bevindingen uitvoerig gecommuniceerd. Een van zijn meest gedetailleerde werken is de afbeelding van de Tempelberg met wat hij daarin verborgen vond. Het model werd tientallen jaren tentoongesteld op tentoonstellingen over de hele wereld, onder meer op de Wereldtentoonstelling. “Schick’s platen helpen ons dingen te ontdekken in Jeruzalem,” zegt Goren ook. “Zijn genialiteit doordrong zowat alles in Jeruzalem. Hij was een van de belangrijkste mensen in een van de belangrijkste tijden in de ontwikkeling van deze stad.”

Samen met vele andere werken verdween het model van de Tempelberg uiteindelijk naar een zolder in Zwitserland, waar het lang vergeten werd. Intussen zijn zijn werken weer “thuis”. Vele zijn tentoongesteld in het Christ Church Heritage Center in de Oude Stad van Jeruzalem bij de Jaffapoort. De tentoonstellingslocatie stond in Schicks tijd bekend als het “Huis der Industrie”, waar plaatselijke timmerlieden olijfhout bewerkten en Schick zelf zijn modellen maakte. Gibson en Goren hopen dat vooral christenen naar de tentoonstelling zullen komen kijken. Zij kunnen veel leren over de ontwikkeling van Jeruzalem en over een van de meest invloedrijke christelijke figuren van de stad.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox