De les van Entebbe: Denk niet te hoog over jezelf

Denk niet te hoog over jezelf, vandaag leef je, morgen ben je weg. Daaraan dacht ik toen ik tijdens mijn verjaardag werd verwend. Toch ben ik er van overtuigd, dat al mijn zegeningen van de Heer komen, als ik ‘eerst zijn koninkrijk en zijn gerechtigheid zoek’.

Door Charles Gardner |

Afbeelding: ‘Het zou onmogelijk zijn geweest voor Israël om een konvooi van vliegtuigen en uitrusting zo ver, naar Uganda, te vervoeren, alleen, onopgemerkt, zonder Gods bescherming.’ (Foto: Sa’ar Ya’acov/GPO)

Een nationale leider die te veel waarde aan zichzelf hechtte, en die zeker niet Gods wegen zocht, was de voormalige Oegandese dictator Idi Amin, die veel grote titels voor zichzelf opeiste, waaronder de ongekroonde Koning van Schotland. Maar hij heeft zijn verdiende loon gekregen.

Vorige week zondag (4 juli) was het 45 jaar geleden dat Operatie Entebbe plaatsvond, waarbij meer dan 100 gijzelaars werden gered tijdens een gedurfde overval op de belangrijkste luchthaven van Oeganda, na de kaping van een vliegtuig van Air France dat vanuit Tel Aviv op weg was naar Parijs, met 248 passagiers aan boord.

De Arabische en Duitse terroristen, die verantwoordelijk waren voor de kaping, waren kennelijk vastbesloten de meer dan 100 Joodse en Israëlische passagiers te doden als hun eisen niet werden ingewilligd, waarbij Amin hun snode plan mogelijk maakte.

Maar ze hadden niet gerekend op goddelijke interventie. Een Israëlische elitemacht, onder leiding van Yoni Netanyahu, de oudere broer van oud-premier Benjamin, slaagde erin binnen te dringen in de lucht­haven­terminal, die toevallig gebouwd was door een Israëlisch bouwbedrijf.

Zoals de Joods-Amerikaanse zakenman Jonathan Feldstein zich herinnert: ‘Het zou voor Israël onmogelijk zijn geweest om een konvooi vliegtuigen en materieel zo ver te vervoeren, alleen, onopgemerkt, zonder Gods bescherming en de betrokkenheid van talloze mensen.’

De strijd verliep snel: 102 gijzelaars werden gered, hoewel er drie werden gedood, evenals alle kapers en 45 Oegandese soldaten, en de meeste van de in de Sovjetunie gebouwde MiG’s van het land werden vernietigd. Tragisch genoeg werd echter ook Lt. Kol. Netanyahu gedood en raakten vijf van zijn commando’s gewond.

Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht hadden toestemming gekregen om het Keniaanse luchtruim te doorkruisen en daar bij te tanken op de terugweg. ‘Als christen begreep de Keniaanse president Jomo Kenyatta Gods gebod om Israël te zegenen,’ schreef Feldstein. (Zie Gen 12:3)

Vele naties en organisaties die Israël in de loop der jaren hebben aangevallen, hebben op soortgelijke wijze een bloedneus opgelopen. Maar Amin is allang verdwenen in het stof van slechte herinneringen, en Oeganda is een gelukkiger plaats, ondanks de huidige problemen met Covid. Terwijl ik schrijf, word ik opgevrolijkt door heerlijke Ugandese koffie, en ik ben ook gezegend met christelijke vrienden uit het land.

Terwijl ik dit schrijf, lees ik dat een vliegtuig van de Marokkaanse luchtmacht voor de eerste keer is geland in Israël – een teken van hoe God de dingen heeft omgedraaid voor de Joodse natie, met voormalige vijanden die hun vrienden zijn geworden.

De profeet Ezechiël herinnerde Israëls vijanden eraan om geen voordeel te halen uit de zwakheid of kwetsbaarheid van zijn volk. Heel vaak doen zij de dingen niet goed en wandelen zij in ongehoorzaamheid aan hun hemelse Vader, maar het is aan Hem om te straffen en te tuchtigen, niet aan hen. Zich verheugen over nood of rampspoed die Israël overkomt, zal onvermijdelijk rampspoed over hun eigen hoofden brengen. (Zie Ezechiël 25:6 e.v., 26 en 35:15).

Een recenter voorbeeld is de antisemitische houding van voormalig Labour-leider Jeremy Corbyn, die zeker heeft bijgedragen aan een ernstige neergang van het lot van de partij. Zelfs onder de nieuwe leider Sir Keir Starmer hebben ze er moeite mee om parlements­zetels te behouden

De psalmist vraagt: ‘Waarom woeden de heiden­volken en bedenken de volken wat zonder inhoud is? De koningen van de aarde stellen zich op en de vorsten spannen samen tegen de HEERE en tegen Zijn Gezalfde’. Maar ‘Die in de hemel woont, zal lachen, de Heere zal hen bespotten. Dan zal Hij tot hen spreken in Zijn toorn, in Zijn brandende toorn hun schrik aanjagen. Ik heb Mijn Koning toch gezalfd over Sion, Mijn heilige berg.’ En hij voegt eraan toe: ‘Nu dan, koningen, handel verstandig. (…) Dien de HEERE met vreze’ (Psalm 2).

Charles Gardner is auteur van Israel the Chosen, Peace in Jerusalem, A Nation Reborn, en King of the Jews.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.