LedenDe Joodse manier om de klimaatcrisis aan te pakken

door Tsvi Sadan

Waarom erkent niemand, zelfs niet religieuze Joden, het verband tussen klimaatverandering en gehoorzaamheid aan God?

De postmoderne linkse Israëliërs geloven dat klimaatverandering kan worden opgelost door het kapitalisme uit te schakelen. Foto: Tomer Neuberg / Flash90

Er zijn Joden van het soort Naomi Klein, die geloven dat de klimaatcrisis kan worden opgelost door het kapitalisme te vervangen door het neomarxistische idee van “klimaatrechtvaardigheid”.

Klimaatrechtvaardigheid spreekt over “rechtvaardige verdeling”, “eerlijk delen”, “eerlijke verdeling van hulpbronnen” enzovoort. Meer in het bijzonder roepen de voorstanders van klimaatrechtvaardigheid op om de natiestaat te vervangen door open ruimten, waar klimaatveranderingsvluchtelingen zullen worden verwelkomd en de rechten zullen genieten die burgers hebben. Daarnaast moeten ook de landrechten van de inheemse bevolking worden gerespecteerd. Deze Joden hopen dat hun rechtvaardigheidsgevoel zal helpen een einde te maken aan de groteske mate van ongelijkheid, die op zijn beurt de klimaatcrisis zal oplossen, waarvan wordt aangenomen dat die door de kapitalistische “zondaars” is veroorzaakt. En in het bijzonder geloven dit soort Joden dat het herstel van inheemse landrechten ook “Palestina” omvat, dat nu bezet wordt door de koloniale zionistische “zondaars”, en het maakt niet uit dat er nooit een Palestijnse staat heeft bestaan, en dus ook niet met inheems Palestijns land.

Dit is een interessante benadering van de klimaatcrisis, omdat deze, net als de Bijbel, berust...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie