LedenDe Joden die de broer van Jezus volgden

Een diepgaande kijk op de vroege en gevarieerde “Joods-christelijke” bewegingen die later uitstierven, om in onze dagen het Messiaans Judaïsme het licht te doen zien.

Door Haggai Olshanetsky en Lev Cosijns | | Onderwerpen: christenen, Jodendom, Messiasbelijdend, Jezus
Joden uit de Indiase stad Cochin, Kerala rond het jaar 1900 Foto: Publiek Domein

Dit artikel verscheen in het april/mei 2022 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Het christendom begon al meteen na het ontstaan als een veelkleurige en multiculturele beweging. Net als nu ontstonden er al snel talloze afsplitsingen en sekten, maar de meeste daarvan verdwenen weer in de loop van de eerste duizend jaar. Een van de interessantste van deze groepen zijn de ‘Messiasbelijdende Joden’. Zij waren de allereerste christenen en ze zijn er nog steeds.

Van de 5e tot de 16e eeuw was het christendom min of meer synoniem met het katholicisme. Dit betekent echter niet dat dit de enige vorm van christendom was. Jezus zelf was een Jood en zag zichzelf nooit anders. Zijn volgelingen waren overwegend Joods, en hij en zijn volgelingen bleven een Joodse geloofsgemeenschap zolang hij leefde. Na zijn dood zetten zijn volgelingen hun Joodse rituelen voort, waarbij zij vooral predikten dat Jezus de Messias van de Joden was. Een...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie