De influencers die voor Israël vechten op het digitale slagveld

Sociale media zijn een belangrijk wapen geworden in de loopgraven van de legitimiteit.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: social media
Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90

Het is niet langer een geheim dat, in onze tijd, elke confrontatie twee slagvelden heeft – het fysieke en het spirituele. Het eerste wordt uitgevochten met soldaten en harnassen. De tweede wordt uitgevochten om harten en geesten, het is een strijd om legitimiteit die zich afspeelt in de media en digitale sferen, uitgevochten door “computerstrijders”.

Sociale media zijn een belangrijk wapen geworden in de legitimiteitsloopgraven. Vandaag de dag kan één tweet of één bericht in de sociale media meer invloed hebben dan duizend artikelen in de reguliere media. Maar naast de positieve aspecten van sociale media heeft het ook veel negatieve aspecten. Iedereen met een computer en een Facebook- of Twitteraccount kan leugens en misleidingen verspreiden, opzettelijk of onopzettelijk.

Op deze platforms kunnen onwaarheden over Israël zich in luttele seconden vermenigvuldigen, terwijl de waarheid haar tijd nodig heeft om het daglicht te zien. De vraatzuchtige honger naar het delegitimeren van de Joodse staat op deze platforms, met als einddoel de vernietiging van Israël, neemt alleen maar toe.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken begrijpt deze uitdaging en heeft zijn mensen opgeleid op het gebied van sociale media en digitale diplomatie. Het heeft zijn online aanwezigheid exponentieel uitgebreid, en heeft zelfs platforms ontwikkeld die de Arabische wereld in het Arabisch bereiken. Sommige elektronische boodschappen van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben meer dan 500 miljoen mensen bereikt, waaronder de bevolking van Iran in de Perzische taal. Boodschappen die gebaseerd zijn op waarheid en complexiteit hebben het echter moeilijk om te concurreren met simplistische lasterpraat.

Een andere manier om mensen in de wereld van de sociale media te bereiken is via “influencers” oftewel “beïnvloeders”. Het Consulaat-Generaal van Israël in Los Angeles heeft dergelijke methoden ontwikkeld. Gelukkig zijn er moedige pro-Israël influencers in de sociale media die bereid zijn om leugens te ontmaskeren, gevaarlijke verdraaiingen te vernietigen en een schijnwerper te richten op de complexe realiteit van de Israëlische samenleving en het Midden-Oosten.

In een poging om de belangrijke stemmen van deze influencers te verheffen en te versterken, werkte het Consulaat-Generaal van Israël in de Pacific Southwest deze maand samen met de Women’s International Zionist Organization (WIZO) California voor een ochtenddiscussie met twee van de meest prominente en gevolgde online strijders – Yoseph Haddad en Emily Schrader.

Dit onverschrokken koppel strijdt verwoed tegen de leugens van de Verenigde Naties, de racistische campagnes van beroemdheden en de BDS-trofeeën die zich over alle hoeken van de sociale media verspreiden. Hun levenservaring geeft hun perspectieven een onbetwistbare geloofwaardigheid. Zoals Yoseph al zei, wanneer hij mensen vertelt dat hij als Israëlisch-Arabische IDF-officier Joodse soldaten onder zijn commando had, haalt dat de wind uit de zeilen van hun valse beweringen dat Israël een apartheidsstaat is. De impact van het echtpaar, zoals bij de meeste influencers, is niet te overzien. Met elke tweet, post en afbeelding leggen ze een onverbloemde waarheid bloot over alle complexe en toch inspirerende aspecten van de staat Israël. Zij zijn moderne strijders in de strijd om legitimiteit.

WIZO California heeft zich, als levendige zionistische organisatie, niet alleen gericht op Yoseph en Emily, maar ook op andere krachtige persoonlijkheden die op verschillende moderne manieren moedig strijden tegen antisemitisme, antizionisme en BDS. Dit is het moderne Zionisme. De strijd voor de waarheid, de strijd voor harten en geesten, vaak onder een spervuur van misbruik, is een strijd voor de toekomst van de betrekkingen tussen Israël en de VS.


Gina Raphael is voorzitter van de Women’s International Zionist Organization (WIZO) California.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox