Leden“De Heer geeft en neemt” – tijd voor hervestiging in Gaza, zeggen Israëlische ministers

De “terugtrekking” uit de Gazastrook is dwaas gebleken. Ligt het antwoord nu in de hervestiging van Joden in Gaza of is dit een “messiaanse” droom?

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Gazastrook, Joodse kolonisten
Israëlische ministers moedigen de deelnemers aan een "overwinningsconferentie" aan die oproept tot de hervestiging van Joden in de Gazastrook. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De internationale gemeenschap beschouwt de joodse nederzettingen als Israëls grootste last en het grootste obstakel voor vrede. Rechtse Israëliërs houden vol dat de nederzettingen het land veiligheid brengen. En na de gebeurtenissen van 7 oktober wordt het steeds moeilijker om hun argumenten te negeren.

Tot verdriet van de liberale Israëlische samenleving en een groot deel van de Westerse wereld werden de argumenten voor het vestigen van nederzettingen in Gaza in niet mis te verstane bewoordingen gepresenteerd op een “overwinningsconferentie” in Jeruzalem op 28 januari.

Nog verontrustender voor degenen die nog steeds geloven in een tweestatenoplossing was het feit dat de conferentie werd bijgewoond door niet minder dan 12 ministers en 15 leden van de Knesset, van wie velen openlijk de beweging voor de terugkeer van Joden naar Gaza steunden en de oprichting van een Palestijnse staat afwezen.

Haat om te zeggen: “Ik zei het toch?”

Degenen die de terugtrekking uit Gaza hebben uitgevoerd of gesteund, zullen zeggen dat deze werd gesteund door een nationale consensus. Dat is twijfelachtig. Veel Israëli’s waren al tegen de terugtrekking in 2005, en...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie