LedenDe God van de machtelozen

Er is een donkere kant aan een cultuur die zich richt op winnaars; het verandert de manier waarop we de verliezers in het leven zien, de zwakken en de machtelozen.

Door Chaim Steinmetz | | Onderwerpen: Bijbelstudie, Thora
De moderne samenleving verheerlijkt winnaars. Maar de Thora leert ons de machtelozen te dienen. Foto: Yossi Aloni / Flash90

“Loser” is een akelige titel in een cultuur die winnaars eert. En Amerika houdt van winnaars. Generaal George S. Patton zei ooit in een opwekkende toespraak tot de troepen: “Amerikanen houden van een winnaar en tolereren geen verliezer.” De legendarische voetbalcoach Vince Lombardi belichaamde deze houding toen hij zei: “Winnen is niet alleen alles, het is het enige.”

Deze focus op winnen is zeker een uitstekende motivator. Zoals Patton het uitdrukte: “Amerikanen spelen altijd om te winnen. Daarom hebben Amerikanen nog nooit een oorlog verloren en zullen ze dat ook nooit doen.” De mentaliteit van winnen is transformerend.

Maar er is een donkere kant aan een cultuur die zich richt op winnaars: Het verandert de manier waarop we de verliezers in het leven zien, de zwakken en de machtelozen. In het beste geval krijgen ze medelijden. In het slechtste geval worden ze behandeld als ongewenste, ongemakkelijke herinneringen aan de mogelijkheid van mislukking en nederlaag.

De Thora heeft een heel andere kijk op hen die in de marge van de samenleving leven. Het gebiedt ons als volgt:

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie