LedenDe gijzelingscrisis: een test voor Israëls nationale veerkracht

Terwijl Israël worstelt met de voortdurende oorlog, roept de toenemende aandacht voor onderhandelingen over gijzelingen kritische vragen op over nationale veerkracht en de balans tussen directe humanitaire zorgen en veiligheidsbehoeften op de lange termijn.

Door Efraim Inbar | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Israëli's protesteren voor de terugkeer van gijzelaars in de Gazastrook voor het militaire hoofdkwartier Kirya in Tel Aviv, 15 maart 2025. foto: Flash90.

Twee fundamentele vergelijkingen bepalen de uitkomst van elk gewapend conflict. De eerste heeft betrekking op welke partij hogere kosten kan veroorzaken door het gebruik van geweld. De tweede heeft te maken met welke partij een grotere mate van lijden kan verdragen. Een volk dat moeite heeft om pijn te verdragen en zich niet realiseert dat opoffering in een oorlog noodzakelijk is, heeft minder kans om te zegevieren.

Context van het Midden-Oosten

Dit geldt zeker voor het Midden-Oosten, waar het gebruik van militair geweld deel uitmaakt van de spelregels. Bovendien geniet het gebruik van geweld brede steun onder de bevolking. Na de invasie van Koeweit werd Saddam Hoessein als held onthaald in de Arabische wereld, ondanks berichten over mishandeling van de Koeweitse bevolking. De inval van Hamas in Israël op 7 oktober 2023 en de wreedheden die het beging, worden gesteund door 70-80% van de Palestijnse bevolking.

Hoewel Israël superieure militaire capaciteiten heeft ontwikkeld om de Palestijnen kosten op te leggen, is het essentieel om het vermogen van de Palestijnen te erkennen om de...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

  • Lees alle content voor leden

                       

    Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

  • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                       

    Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

  • Laat de stem van hoop en waarheid horen

    Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie