De geschiedenis van de Tempelberg komt weer tevoorschijn

“De zeldzame vondsten zijn verder bewijs van de Joodse aanwezigheid in Jeruzalem gedurende duizenden jaren.”

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: archeologie
Ingang tot een mikve uit de tijd van de Tweede Tempel, of Joods ritueel bad, onlangs ontdekt in de Oude Stad van Jeruzalem. Foto: Asaf Perez / IAA

Recente archeologische opgravingen in de Oude Stad van Jeruzalem hebben een mikwe, of ritueel bad, uit de Tweede Tempelperiode aan het licht gebracht. Het mikwe bevindt zich op een belangrijke plaats, namelijk op een klif die de bovenstad scheidde van de woonvertrekken van de priesters en de Tempelberg.

Behalve het mikwe legden de archeologen Michal Haber en dr. Oren Gutfeld van de Hebreeuwse Universiteit ook een gepleisterd waterreservoir bloot, gevuld met 40 kookpotten van klei uit dezelfde periode, waarvan de meeste ongebroken zijn gebleven.

Bovendien werd een pijp ontdekt die water van de Vijver van Siloam naar de Tempel bracht en een waterbassin die door de Tiende Romeinse Legioenen in de Tweede Eeuw werd gebouwd.

Oude pijp die water naar het mikwe brengt. (Foto: Asaf Perez / IAA)

Dr. Gutfeld zei:

“Het mikwe werd vlak onder de bodem van de waterpijp geplaatst, en was blijkbaar de centrale bron van water voor het mikwe. Dit is nog niet eerder gezien bij andere ontdekkingen en vereist verder onderzoek.”

Volgens archeologen werd het mikwe gebouwd naast een luxe villa die gebouwd was in een gebied dicht bij de Tempel waar de elite van Jeruzalem woonde. Vanwege de nabijheid van de Tempelberg is het zeer waarschijnlijk dat hier een familie van de Tempelpriesters woonde.

De vondsten werden gedaan tijdens een verkennende opgraving om de bouw mogelijk te maken van twee liften die het bovenste niveau van de Joodse Wijk zouden verbinden met het onderste niveau van de huidige Westelijke Muur.

Olielamp ontdekt bij de opgraving. (Foto: Michal Haber / IAA)

Na de buitengewone vondst werd besloten om het mikwe en de aangrenzende woonstructuur te behouden en te integreren in een ontvangsthal voor de nieuwe liften van de Westelijke Muur langs de oostelijke helling van de Joodse Wijk.

Minister van Bouw en Huisvesting, Jeruzalem en Erfgoed, Ze’ev Elkin, die enkele weken geleden het begin inluidde van de werkzaamheden voor de bouw van de lift van de Westelijke Muur, zei:

“De zeldzame vondsten die werden ontdekt in het opgravingsgebied van het liftproject van de Westelijke Muur zijn zeer opwindend. De archeologische vondsten zijn een verder bewijs van de Joodse aanwezigheid in Jeruzalem gedurende duizenden jaren. Het ministerie van Jeruzalem en Erfgoed zal onder mijn leiding blijven werken aan het behoud en de ontwikkeling van het roemrijke Joodse verleden van de stad, terwijl de hoofdstad wordt omgevormd tot een innovatieve en vooruitstrevende stad.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox