De enige deal op de tafel van Hamas is de vernietiging van de Joodse staat

Elke breuk in de Israëlische samenleving versterkt de onverzettelijkheid van de terroristen.

Door Ruthie Blum | | Onderwerpen: Hamas
Demonstranten protesteren op 6 april 2024 in Tel Aviv tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de huidige Israëlische regering. Foto: Miriam Alster/Flash90

In een uitzending van het programma “Ofira en Levinson” van de Israëlische omroep Channel 12 riep de moeder van één van de 133 overgebleven gijzelaars in Gaza Benjamin Netanyahu op om af te treden.

“Mijnheer de premier, uw tijd raakt op,” zei Einav Zangauker, wiens 24-jarige zoon op 7 oktober werd ontvoerd door terroristen van Hamas. “U stuurt Matan niet terug; u accepteert de deal voor de vrijlating van gijzelaars niet die op tafel ligt. Ga naar huis…”

Ze vervolgde: “Ik zal iemand vinden die verantwoordelijk genoeg is om [hem] en de andere gijzelaars terug te brengen naar hun families … Ik heb geen geduld meer en vraag je om opzij te stappen. Je zit alleen maar tijd te verspillen en dat is jammer.”

Zangauker heeft dit de laatste tijd steeds vaker gezegd. En het is moeilijk om niet mee te voelen met wat zij en de andere verwoeste families de afgelopen zes maanden hebben meegemaakt.

Maar waar halen ze het idee vandaan dat Netanyahu een “deal op tafel” verhindert? En wat denken ze dat er zou gebeuren als hij “opzij zou stappen”?

Geloven ze echt dat een ander staatshoofd of een andere regering in Jeruzalem Hamas zou doen verslappen? Zien ze niet in dat elke barst in het sociale weefsel van Israël de onverzettelijkheid van de terroristen alleen maar versterkt?

Een terugblik op de recente geschiedenis is hier op zijn plaats.

In november stemde Israël, onder leiding van Netanyahu, in met een pauze in de oorlog en de vrijlating van drie Palestijnse terroristen die in Gaza gegijzeld werden uit Israëlische gevangenissen. De uitwisseling, bemiddeld door Qatar en Egypte, vond plaats in de loop van een week. Het zou zijn doorgegaan als Hamas de overeenkomst niet had geschonden door te weigeren een lijst te geven van de vrouwen en kinderen die nog steeds gevangen zitten en door opnieuw raketten op Israël af te vuren.

Als reactie daarop hervatte de Israëlische defensiemacht de gevechten op 1 december. Minder dan drie weken later bood Netanyahu opnieuw een pauze van een week in de gevechten aan en extra humanitaire hulp voor de Gazastrook – in ruil voor 40 gijzelaars, waaronder alle vrouwen, kinderen en bejaarde mannen die dringend medische hulp nodig hadden.

Hamas verwierp het aanbod. Het verwierp ook het voorstel van Israël (aka Netanyahu) eind januari om de gevechten twee maanden te pauzeren, een groot aantal Palestijnse terroristen vrij te laten en Yahya Sinwar en andere Hamasleiders vrij te laten in ruil voor de resterende gijzelaars.

In februari vertelde de Amerikaanse president Joe Biden aan verslaggevers dat een staakt-het-vuren slechts enkele dagen van ons verwijderd was. Maar Hamas ging niet akkoord.

Eind maart stemde Netanyahu ermee in om IDF-operaties zes weken op te schorten en zo’n 700 Palestijnse gevangenen vrij te laten, van wie velen bloed aan hun handen hadden, in ruil voor 40 gijzelaars. Ook dit werd door Hamas afgewezen – een dag nadat de Verenigde Staten de aanname van de anti-Israël resolutie 2728 van de VN-Veiligheidsraad hadden gefaciliteerd.

En dat brengt ons bij april. Na het bezoek van een Israëlische delegatie aan Caïro afgelopen dinsdag, een nieuwe poging om een akkoord te bereiken over de vrijlating van gijzelaars, herhaalde Hamas-chef Ismail Haniyeh zijn absurde voorwaarden.

“Wij blijven bij onze eisen: een permanent staakt-het-vuren, een alomvattende en volledige terugtrekking van de vijand uit de Gazastrook, de terugkeer van alle ontheemden naar hun huizen, het mogelijk maken van alle hulp aan onze mensen in Gaza, de wederopbouw van Gaza, het opheffen van de blokkade en een eervol akkoord over de uitwisseling van gevangenen,” zei hij woensdag in een televisietoespraak ter gelegenheid van de jaarlijkse anti-Israël Al-Quds (Jeruzalem) Dag.

Vandaag stemde Netanyahu in met een nieuwe gespreksronde in Egypte. Aangezien de enige deal die acceptabel is voor Hamas de nederlaag van de Joodse staat is, veel succes daarmee.

Einav Zangauker heeft een goede reden om in paniek te raken over het lot van haar zoon. Hetzelfde geldt voor de familieleden van elke gevangene in de klauwen van de verkrachtende moordenaars van Hamas en de Islamitische Jihad.

Er is ook niemand in dit land die onverschillig staat tegenover hun lijden. Netanyahu is geen uitzondering.

Hem is echter een taak toevertrouwd die stalen zenuwen vereist: Hij moet de krachten van het kwaad bestrijden en tegelijkertijd proberen een compromis met hen te sluiten. De meeste families realiseren zich dat de landelijke angst voor het welzijn van de gijzelaars de strijd nog ingewikkelder heeft gemaakt voor zowel de IDF als de politieke leiding.

Het is noodzakelijk dat de Israëli’s de laatsten helpen hun werk te doen – in het belang van de gijzelaars en de toekomst van de staat – zonder het soort inmenging dat Sinwar in leven houdt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox