De eerste groepen toeristen zijn aangekomen!

Eind mei lanceerde Israël een proefproject om het toerisme in het land weer op gang te brengen. Als onderdeel hiervan liet het ministerie van Toerisme in totaal 20 reisgroepen toe tot Israël. Voorwaarde was wel dat alle deelnemers zijn ingeënt tegen Covid-19.

Door Dov Eilon |

Werner Hartstock van de Saksische Vrienden van Israël, die al meerdere malen reis­gezel­schap­pen naar het Heilige Land heeft gebracht, wilde deze kans niet missen en begon onmid­dellijk een groep samen te stellen voor het eerste bezoek van een reis­gezel­schap aan Israël in meer dan een jaar.

Zijn inspanningen slaagden, en de groep Vrienden van Israël was de enige groep toeristen uit Duitsland van de 20 die toegang kregen.

Eindelijk terug in Israël en samen wachten op de koffers. (foto’ s: Werner Hartstock)

Zondagavond was het zo ver, de negen opge­wonden Duitse christelijke toeristen kwamen aan op de luchthaven Ben Goerion, Er was de gebrui­kelijke bureau­cratie, inclusief een Corona-test, voordat ze eindelijk de lucht van Israël weer konden proeven.

In een gesprek met Israel Today zei Werner Hartstock, dat de groep veel groter zou zijn geweest als inenting geen vereiste was voor toegang tot het land. Velen hebben gewoon nog geen afspraak om zich te laten vaccineren. In Duitsland is de vaccinatie­campagne pas onlangs van de grond gekomen.

Alle deelnemers aan de groep zijn al verschillende keren in Israël geweest, vertelde Hartstock verder. ‘Er was een groot verlangen om eindelijk het land en het volk weer te zien.’

Bij aankomst ondervond men direct een gevoel van vrijheid, omdat het normale leven al meer dan een maand geleden groten­deels was terugge­keerd in Israël. ‘Dat kon je meteen voelen’, zei Hartstock enthousiast.

De eerste dag van de groep was gevuld met interes­sante stops. Eerst bezochten ze het pas geopende ANU Museum of the Jeish People in Tel Aviv. Daarna maakten ze een wandeling over de Rothschild Boule­vard om iets van de speciale sfeer van Tel Aviv op te vangen. Daarna ging het naar het Shimon Peres Centrum voor Vrede en Innovatie.

Een droom komt uit, eindelijk terug in Israël. (Foto: Werner Hartstock)

Het reisgezelschap blijft een volle week in Israël. Morgen rijden ze naar de bergen van Samaria, en in de avond gaan ze verder naar het Meer van Galilea. Op het programma staat ook een bezoek aan de stad van de aartsvaders, Hebron. ‘Hebron is voor mij heel belangrijk omdat de voorvaderen en moeders van Israël daar hebben gewoond en wij de Joden die daar nu wonen willen steunen’, vertelde Hartstock.

Het is prachtig om weer mensen naar Israël te kunnen brengen. Werner Hartstock ziet dit, net als vele anderen, als zijn roeping. Vanaf vrijdag is de groep in Jeruzalem, waar hen een rijk programma te wachten staat.

Werner Hartstock (eerste van links) ziet het als zijn roeping om mensen naar Israël te brengen. (Foto: Werner Hartstock)

Voordat de groep aanstaande zondag terugkeert naar Duitsland, zal zij een bezoek brengen aan de Israel Today redactie in het centrum van Jeruzalem. Dit is ook voor ons een heel speciaal moment, omdat dit de eerste groep zal zijn die wij in meer dan een jaar mogen ontvangen.

We hopen van harte dat U ons binnenkort ook kunt bezoeken

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.