De eerste coronavaccins zijn in Israël aangekomen

De eerste doses van het coronavaccin van Pfizer en Biontech zijn in Israël aangekomen. Een DHL-vracht­vlieg­tuig landde vanochtend op de luchthaven Ben Goerion, waar het werd ontvangen door premier Netanyahu en zijn minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein.

Door Redactie Israel Today |

‘Ik vertrouw op dit vaccin en verwacht binnen enkele dagen de nodige goedkeuringen te ontvangen,’ zei Netanyahu. ‘Ik wil de eerste zijn die zich laat vaccineren in Israël’, ging hij verder, en moedigde de bevolking aan om zich te laten vaccineren.

Vandaag is slechts een zeer kleine hoeveelheid vaccin aangekomen, maar morgen wordt een veel grotere zending verwacht. Eerst willen we ervoor zorgen dat de noodzakelijke koelketen tijdens het kostbare transport kan worden gehandhaafd. Het vaccin van Pfizer en Biontech moet bij een temperatuur van min 70 graden worden vervoerd.

‘Ik wil als eerste in Israël gevaccineerd worden,’ zei premier Netanyahu op de luchthaven Ben Goerion. (Foto: Marc Israel Sellem/POOL)

‘Vandaag vieren we een grote dag voor de Staat Israël, het einde [van het Corona-tijdperk] is in zicht. Maar we moeten de richtlijnen blijven volgen’, vervolgt Netanyahu.

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein beschreef de komst van de eerste doses van het vaccin als een ‘gelukkige gebeurtenis’. Er worden de komende maanden nog miljoenen doses van het vaccin verwacht.

De vaccins van Pfizer en het Duitse farmaceutische bedrijf Biontech zijn opgeslagen in deze speciale koelkasten van het farmaceutische bedrijf Teva. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Israël heeft bij Pfizer – Biontech in totaal acht miljoen doses besteld, genoeg om vier miljoen mensen te vaccineren tegen corona. Israël krijgt nog eens zes miljoen doses van het vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna.

Israëlisch ziekenhuis wil niet wachten
Tenminste één Israëlisch ziekenhuis, het Ichilov Hospital in Tel Aviv, heeft toestemming gevraagd om in de komende dagen zijn medewerkers te vaccineren. Functionarissen van het ziekenhuis wezen er op, dat de Britse National Health Service het Pfizer vaccin al heeft goedgekeurd en verspreidt, en er geen reden is om op goedkeuring door de Amerikaanse FDA te wachten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.