LedenDe donkere kant van Poerim: Waarom koningin Esther moediger was dan je denkt.

door Oriel Moran

De tragische waarheid achter het verhaal van koningin Esther is moeilijk onder ogen te zien, maar als je het met moed bekijkt kan het het hedendaagse feminisme op een goddelijke manier veranderen.

Poerim is een vreugdevol feest dat wordt verteld in sprookjesachtige vertolkingen, maar de werkelijkheid was iets minder vrolijk. Foto: Yossi Zeliger / Flash90

Poerim is mijn favoriete Joodse feestdag. Het is een wervelende dag, rijk aan originele kostuums, extravagante stadsparades, en cadeaumanden gevuld met de reden voor het volgende gaatje in je gebit – wat is er niet leuk aan Poerim?

Toen ik nog op de lagere school in Israël zat, gaf mijn school op de 13e van de Hebreeuwse maand Adar een Poerim-feest.

Veel jonge meisjes verkleedden zich als koningin Esther en gebruikten Poerim als een excuus om rond te huppelen in tule rokjes, gezichten bedekt met volwassen make-up en een plastic kroon met juwelen op hun hoofd. Elk klein meisje wil een koningin zijn, zelfs tomboys (jongensachtige meisjes) zoals ik die niet de moed hadden om het toe te geven en zich voor de tweede keer op rij verkleedden als punk rockster met gescheurde jeans.

We zagen Esther, dit weesmeisje dat koningin werd, als een feministe – een icoon van dapperheid en elegantie. Aan de andere kant werd Vashti beschouwd als een afwijkende, ondergeschikte, bijna schurkachtige, en rebelse koningin.

Misschien waren we te jong om het te begrijpen,...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie