De Davidstoren in Jeruzalem wordt gerestaureerd

 

Door Aviel Schneider |

Video: Bij de opgravingen werd achter een opslagruimte een ontsnap­pings­tunnel gevonden, die naar buiten de citadel leidt. (Video: TML News).

Aangezien er momenteel geen stromen toeristen zijn, maakt de Israël van de gelegenheid gebruik voor renovatieprojecten aan een aantal toeristische bezienswaardigheden. Een van de grootste daarvan is dat van ‘de toren van David’ in Jeruzalem.

Voor de renovatie en uitbreiding van het museum, die in het oude gebouw is gehuisvest, is 40 miljoen dollar uitgetrokken. De Israel Antiquities Authority (IAA) begeleidt de opgravingen die in dit verband nodig zijn.

Het werk wordt uitgevoerd onder leiding van de Clore Israel Foundation, samen met de steun van het gemeentebestuur van Jeruzalem, het ministerie van Jeruzalem en Cultureel Erfgoed en het Israëlische ministerie van Toerisme. (Foto: Ricky Rachman).

Het renovatie- en conserveringsproject zal de citadel en het archeologische park in stand houden en verfraaien. Tegelijkertijd wordt de expositieruimte verdubbeld tot 20.000 vierkante meter, met een nieuw bezoekers­centrum met rolstoel­vriende­lijke toegang, een café en een extra toiletruimte. Er komen zeven nieuwe tentoonstellingsruimten. De extra expositieruimtes worden met twee liften met elkaar verbonden. De oude citadel zal dan voor iedereen toegankelijk zijn. De geschiedenis van Jeruzalem zal door vele nieuwe vondsten, multi sensorisch tot leven worden gebracht.

Onder het plein bij de Jaffapoort, een van de oude ingangen van de oude stad, zijn al belangrijke Romaans-Byzantijnse gebouwen ontdekt. Een promenade met archeologische vondsten leidt de bezoeker van de nieuwe museum­ingang naar het educatieve complex en zorgt ook voor een verbinding met de parkeergarages onder het Mamilla winkelcentrum.

Zo ziet de ingang van het bezoekerscentrum er op dit moment nog uit. (Foto: Ricky Rachman)

De renovatie moet twee jaar duren, maar in die tijd moet het museum in ieder geval in beperkte vorm openblijven. Er zullen tijdelijke tentoonstellingen zijn, rondleidingen door de geschiedenis van Jeruzalem, de gemeen­schappen en de archeologie van Jeruzalem, en culturele evenementen.

Zo zal de ingang er volgens de architecten over twee jaar uitzien. (Foto: Kimmel Eshkolot).

Het museum in de Davidstoren vertelt de hele geschiedenis van Jeruzalem; de toren wordt beschouwd als het universele symbool van de stad. Vorig jaar bezochten meer dan 500.000 mensen het museum, waardoor 80 procent van het budget kon worden gefinancierd. Door de sluiting van het museum als gevolg van de corona stopten de inkomsten van het museum volledig. 85 procent van het personeel moest onbetaald verlof opnemen. Toch maakt een klein team nog steeds live en virtuele programma’s vanuit het hart van Jeruzalem voor Israëli’s en bezoekers uit de hele wereld. Het museum heeft bij de Israëlische regering en het ministerie van Cultuur een petitie ingediend voor steun en blijft zoeken naar financiering om het voort­bestaan van dit belangrijke historisch museum in Jeruzalem te waarborgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.