LedenDe bezetting van Oekraïne door Rusland – vanuit Arabisch perspectief

Geen enkele Arabische leider wil ruzie met Rusland of Poetin, maar sommige Arabische landen hebben de Russische invasie in Oekraïne verrassend genoeg veroordeeld.

Door Edy Cohen | | Onderwerpen: Arabische wereld, Oekraïne, Rusland
Archieffoto: Poetin met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas tijdens een bezoek aan de Palestijnse Autoriteit in juni 2012. Foto: Issam Rimawi / Flash90

Om de reacties van de Arabische landen op de oorlog in Oekraïne te kunnen analyseren, moeten we eerst iets vertellen over het beeld dat de Arabieren van Rusland en president Poetin hebben. Hij staat bekend als “Abu Ali” om zijn moed en vastberadenheid tegenover het Westen, vooral tegenover de Verenigde Staten, die als vijand van de Arabieren en als bondgenoot van Israël worden beschouwd.

De Russische president bleef zeer populair bij de Arabische volkeren tot zijn betrokkenheid bij Syrië in 2013. Nu zijn de meeste Arabische leiders, en zeker de Arabische volkeren, tegen de Russische bezetting van Oekraïne. De meeste Arabische landen zeggen niet veel omdat ze bang zijn en geen partij willen kiezen in het conflict. Net als Israël heeft elk land zijn eigen belangen, hoewel sommige landen hun stilzwijgen hebben doorbroken. Syrië heeft zich uiteraard achter Rusland geschaard; Libanon en Libië zijn tegen.

Poetin blijft een zeer gerespecteerde figuur binnen de Syrische regering. Syrische media hebben een recent telefoongesprek tussen de Syrische president en Poetin onthuld waarin Bashar Assad de acties van Rusland in Oekraïne...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

  • Lees alle content voor leden

                       

    Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

  • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                       

    Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

  • Laat de stem van hoop en waarheid horen

    Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie