De beste nucleaire wetenschapper van Iran is dood

De vader van het Iraanse nucleaire programma, Mohsen Fakhrizadeh, is dood. Hij werd afgelopen vrijdag vermoord, terwijl hij op weg was naar zijn vakantiehuis in Absard, een bergresort 80 kilometer ten oosten van Teheran. Was het en gedurfde Israëlische operatie?

Door Yochanan Visser |

Media beschreven Fakhrizadeh als een Iraanse ‘nucleaire wetenschapper’. Maar hij was veel meer dan dat. Fakhrizadeh was brigadegeneraal in het Corps van de ‘Islamitische Revolutionaire Garde’ (IRGC) en de viceminister van Defensie van Iran, naast hoofd van het illegale nucleaire programma van het land, het zogenaamde AMAD-programma.

De IRGC-generaal leidde het geheime AMAD-nucleaire programma van Iran sinds de aanvang ervan in 1989, en volgens de Israëlische inlichtingendienst gaat het programma door tot op de dag van vandaag, ondanks de bewering van het Inter­natio­naal Atoom­energie­agent­schap dat Iran AMAD in 2003 stopzette, toen het Amerikaanse leger Irak binnenviel in het kielzog van de aanslagen van 11 september.

‘Onthoud die naam’, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in januari 2018 over Fakhrizadeh, toen hij onthulde dat de Israëlische inlichtingendienst Mossad 100.000 documenten en computerschijven met het geheime kernwapenprogramma van Iran had gestolen uit een pakhuis in een buitenwijk van Teheran. Het bewijs dat tijdens die inval werd verzameld, toonde aan dat Iran in het geheim het AMAD-programma had voortgezet. Netanyahu onthulde dat een van de gestolen documenten een briefje van Fakhrizadeh bevatte, waarin de Iraniër erkende dat het ‘algemene doel is om de sluiting van Project AMAD aan te kondigen’, maar ‘speciale activiteiten zullen nog steeds worden uitgevoerd onder de titel van “wetenschappelijke ontwikkeling”.’

‘Dit is hoe Dr. Mohsen Fakhrizadeh, hoofd van Project AMAD, het uitdrukte. Onthoud die naam, Fakhrizadeh,’ zei Netanyahu, wijzend naar een dia met Fakhrizadeh’s opmerkingen.

‘En in feite is dit precies wat Iran ging doen. Het heeft dit werk in een reeks organisaties door de jaren heen voortgezet ‘, beweerde Netanyahu.

Hij zei verder, dat het lopende nucleaire onderzoek van Iran vanaf 2003 werd uitgevoerd door de Organisatie van Defensieve Innovatie en Onderzoek in de Islamitische Republiek, ook bekend als SPND.

‘Het zal je niet verbazen dat SPND wordt geleid door dezelfde persoon die Project AMAD leidde: Dr. Fakhrizadeh,’ zei Netanyahu, eraan toevoegend, dat ‘niet toevallig veel van het belangrijkste personeel van SPND onder Fakhrizadeh aan Project AMAD werkten. Dit atoomarchief toont dus duidelijk het plan van Iran om op het hoogste niveau het werk met betrekking tot kernwapens onder verschillende gedaanten en met hetzelfde personeel voort te zetten. ‘

De Oppenheimer van Iran
De New York Times vergeleek in 2014 Fakhrizadeh, een professor in de natuurkunde aan de Imam Hussein University van het IRGC in Teheran, met Robert Oppenheimer, die de eerste Amerikaanse atoombom ontwikkelde.

In 2015 gaf het Internationaal Atoom­energie­agentschap (IAEA), in een rapport met de naam ‘eindbeoordeling’, uiteindelijk toe dat Fakhrizadeh toezicht hield op Iraanse activiteiten ‘ter ondersteuning van een mogelijke militaire toepassing van het nucleaire programma van Iran’.

Een gedurfde operatie
Er zijn tegenstrijdige berichten over hoe Fakhrizadeh afgelopen vrijdag precies werd vermoord. De Engelse krant Daily Mail, die de Iraanse journalist Mohammad Ahwaze citeerde, meldde dat een team van 62 mensen de moord op de Iraanse wetenschapper had gepleegd.

Het team had naar verluidt de elektriciteit afgesneden in het gebied van een boulevard bij de ingang van Absard en had een Nissan-busje met explosieven op de plaats van de hinderlaag geparkeerd, terwijl een team van vier motorrijders, twee sluipschutters en een Hyundai-busje met vier moordenaars wachtten op het konvooi van Fakhrizadeh, dat uit drie kogelvrije auto’s bestond. Toen het konvooi arriveerde, brachten de onbekende moordenaars het Nissan-busje tot ontploffing, meldde de staatstelevisie van Iran. Volgens het rapport werd het puin 300 meter weggeslingerd, zo krachtig was de explosie.

Daarna openden sluipschutters het vuur op Fakhrizadeh en zijn lijfwachten en volgens de Iraniërs volgde een hevig vuurgevecht. Dit slaat echter nergens op, aangezien inmiddels bekend is dat geen van de moordenaars werd geraakt en elk lid van het begeleidende team ongedeerd ontsnapte.

Een ander door de Iraanse staat gecontroleerd medium, Fars News, meldde dat Fakhrizadeh en zijn lijfwachten werden neergeschoten door een op afstand bestuurd machinegeweer. Fars News, dat bekend staat om zijn onbetrouwbare berichtgeving over gebeurtenissen in Israël (zoals ik uit eerste hand hoorde van een van hun verslaggevers in de Druzen-stad Magdal Shams op de Golanhoogten) beweerde verder dat het op afstand bestuurbare machinegeweer op het Nissan busje is geplaatst en dat het op afstand tot ontploffing is gebracht na de moord. Volgens de Iraanse media had de eigenaar van het busje onlangs Iran verlaten.

Tot nu toe is het enige dat we zeker weten, dat de operatie waarbij het hoofd van het nucleaire programma van Iran werd gedood, zeer goed gepland was en dat het een zeer professioneel uitgevoerde moord was.

Hoogwaardige doelen
Nadat de Mossad ongeveer 10 jaar geleden vier van Irans beste nucleaire wetenschappers had vermoord, begon de IRGC Iraanse nucleaire wetenschappers maximale bescherming te bieden door auto’s met veiligheids­agenten rond hun huizen te plaatsen, en de wetenschappers door deze agenten te laten begeleiden, waar ze ook gingen.

Israël is waakzaam
Iran weet dat Israël achter de moord op het hoofd van het nucleaire programma zat, en heeft gezworen wraak te nemen.
‘Opnieuw werden de kwade handen van wereldwijde arrogantie besmeurd met het bloed van het leger van huurlingen van het zionistische regime’, zei de zogenaamd ‘gematigde’ president Hassan Rouhani van Iran.
‘Iran zal zeker op het juiste moment reageren op het martelaarschap van onze wetenschapper,’ vervolgde Rouhani.

Iraanse leiders gaven echter soortgelijke dreigementen uit nadat het Amerikaanse leger op 3 januari van dit jaar Qassem Soleimani, de sluwe commandant van de Quds Force van de IRGC, had vermoord. De beloofde verwoestende reactie bleef beperkt tot een raketaanval op een Amerikaanse legerbasis in Irak. Iraanse leiders hebben sindsdien volgehouden dat de dood van Soleimani nog moet worden gewroken.

De reden dat dit niet is gebeurd – en hetzelfde geldt voor de reactie van Iran op de herhaalde aanvallen van Israël op de faciliteiten van Quds Force in Syrië – is dat Iran weet dat het zich een totale oorlog met de VS of Israël niet kan veroorloven of deze overleven.

De verwachte reactie op de gerichte moord op Fakhrizadeh zou daarom kunnen zijn dat Iran Hezbollah activeert, of een van zijn andere vazallegers die deel uitmaken van de zogenaamde ‘as van verzet’ tegen Israël. Om deze reden heeft Israël al de veiligheid verhoogd op zijn ambassades over de hele wereld, terwijl het de Joodse gemeenschappen in de diaspora heeft gevraagd waakzamer te zijn.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.