LedenDe 70 namen van Jeruzalem

“In die dagen zal Jeruzalem de troon van de Heer genoemd worden, en alle heidenvolken zullen daar verzameld worden.”

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Jeruzalem, de 70 namen van Jeruzalem
Een panoramafoto van Jeruzalem. Foto: JekLi / Shutterstock

Geen enkele andere stad in de geschiedenis heeft zoveel namen en eretitels als de Heilige Stad Jeruzalem. Dit alleen al weerspiegelt de bijzondere betekenis van Jeruzalem in het Bijbelse verleden, maar ook in verschillende culturen door de generaties heen.

In deze nieuwe serie wil ik u kennis laten maken met de Hebreeuwse namen voor Jeruzalem in de Bijbelse tekst, zoals Ohaliva (אָהֳלִיבָה) of Be ́Ula (בעולה), Or-Olam (אור -העולם), Eden (עדן), Akera (עקרה), Dlatot Ha ́Amim (דלתות העמים) en vele andere namen.

Dit zijn Hebreeuwse titels voor Jeruzalem, die allemaal een betekenis hebben in de context van de Bijbel, maar niet zelden verloren gaan in vertalingen. Als er bijvoorbeeld in Ezechiël 23 de aanduiding Ohaliva staat, wat betekent “Mijn tent is in haar”, maar vervolgens in veel Bijbels alleen “Oholiba” staat, vervaagt helaas dat het gaat om Gods tent op aarde.

De vele namen van Jeruzalem schetsen niet alleen een historisch en spiritueel mozaïek van deze stad, maar werpen ook licht op waarom de bijbelse stad Jeruzalem zo omstreden is, zelfs tot in onze dagen. Het is als een prototype dat Gods majesteit weerspiegelt, maar...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie