David Friedman en Mike Pompeo nemen je mee naar de oorspronkelijke ‘Biblebelt’

“Alle verhalen die je hoort – of het nu op een (zondags)school, kerk of synagoge is – ze zijn allemaal hier gebeurd.”

Door Mike Wagenheim |
Twee voormalige topdiplomaten van Amerika nemen ons mee op een reis langs Israëls "Bijbelse Snelweg". Foto: David Friedman

(JNS) Je kunt je hart ophalen op Route 66 in Amerika, of je kunt op reis door de geschiedenis met Route 60 in Israël. Het is een speurtocht door de Bijbel.

Voormalig VS-ambassadeur in Israël David Friedman en voormalig VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hebben onlangs de Israëlische Route 60 doorkruist. De snelweg verbindt de bekendste geschiedenissen en personen uit de Thora, samen met de ontstaansgeschiedenissen van het christendom. Gebeurtenissen die plaatsvonden langs de Bijbelse weg gaan helemaal terug tot de Joodse voorvaderen Abraham, Izak en Jakob en de Joodse koningen Saul, David en Salomo.

De rondreis van twee Amerikaanse topdiplomaten, wiens beleid heeft bijgedragen aan de versterking van de staat Israël, is voor een nieuwe documentaire genaamd “Route 60: The Biblical Highway”. Friedman hoopt dat de documentaire mensen zal helpen voorlichten over een vaak verkeerd begrepen regio.

‘’In de loop van vier jaar in de regering en daarna, is er een grimmige onwetendheid. Er is echt gebrek aan bekendheid, vooral in Amerika, over wat mensen aanduiden als de Westelijke Jordaanoever, die, natuurlijk, zelf echt een onvolledige benaming is van Judea en Samaria. Deze weg, Route 60, is echt de bijbelse ruggengraat van Israël,” vertelde Friedman aan JNS.

Friedman, een orthodoxe Jood, en Pompeo, een evangelisch christen, filmden vijf dagen op een aantal locaties en presenteerden de Bijbelse en hedendaagse betekenis van elke plaats. Ze vlogen per helikopter naar elke locatie en hielden onder meer halt in Nazareth, Sichem en het altaar van Jozua op Har Eval, waar Friedman nog nooit eerder was geweest.

“Ik ben erg blij dat we het hebben kunnen filmen, want het is moeilijk om er te komen als je als toerist alleen zou gaan. Je ziet de stenen van dit altaar intact liggen op een berg met verder niets, alleen de natuurlijke stenen. Het was een ongelooflijke plek om te bezoeken. Het was ook een geweldige les in Joods leiderschap, namelijk dat het niet alleen gaat om het winnen van militaire gevechten. Het gaat er ook om dat je een morele basis hebt als je gelooft in het volgen van een religieus pad,” zei Friedman over Mozes’ opvolger.

Voormalig VS-ambassadeur David Friedman en voormalig VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bewandelen de oorspronkelijke Bijbelgordel, hier in Jeruzalem, als onderdeel van een nieuwe documentaire. Met dank aan: David Friedman.

De tocht ging verder naar Shilo, waar de Tabernakel bijna 400 jaar rustte, en daarna naar Bethel, de plaats waar Jacob zijn beroemde droom had. Het tweetal ging verder naar Jeruzalem, Bethlehem en Rachels Graf en vervolgens naar Hebron en Beersheva, de plaats van een verbond tussen Abraham en koning Abimelech, dat Friedman het oorspronkelijke Abraham-akkoord noemde.

Friedman zei dat het doel van het bezoek aan deze plaatsen was zich te concentreren op hun Bijbelse geschiedenis; desalniettemin waren de hedendaagse gebeurtenissen ook belangrijk.

“We kwamen in Shilo aan op Lag B’Omer [in mei] wat een een nationale feestdag is. Dus hier heb je deze oude stad – de Tabernakel rustte er 369 jaar – maar vol met kinderen, vol met mensen, vol met leven,” zei Friedman. “We gingen van plaats naar plaats om te laten zien dat aan de ene kant de geschiedenis van zowel het Jodendom als het Christendom op deze plaatsen begon. Maar we laten ook deze echte levende, ademende plaatsen zien waar het leven nog steeds floreert.”

In de tunnels van de Westelijke Muur langs de rand van de Tempelberg. Met dank aan: David Friedman.

‘Deel van het Joodse en Christelijke DNA’.

Friedman en Pompeo zijn beiden uitgesproken voorstanders van een Groot Israël en zijn tegen een Palestijnse staat. Toch zei Friedman dat hij ernaar streefde de film zo apolitiek mogelijk te maken. “We hebben waarschijnlijk gefaald in onze taak. Want zodra je ernaar verwijst als Judea en Samaria [in plaats van de Westelijke Jordaanoever], zullen de mensen al denken dat je een politiek statement maakt,” zei Friedman.

Hij vervolgde: “Het is voor niemand een geheim dat zowel minister Pompeo als ik geloven dat dit land door God aan het Joodse volk werd gegeven en dat het een enorme Bijbelse en historische betekenis heeft als deel van het Joodse en Christelijke DNA. En ik veronderstel dat men daaruit zou kunnen afleiden dat wij vinden dat het onder Israëlische soevereiniteit moet blijven. Dus men zou die conclusie zeker kunnen trekken, maar we besteden er geen aandacht aan, wat betekent dat we de feiten en de Bijbelse geschiedenis uiteenzetten.”

“Alle verhalen die je hoort – of het nu op een (zondag)school, kerk of synagoge is – ze zijn allemaal hier gebeurd,” voegde hij eraan toe.

De film maakt deel uit van een groter initiatief om Route 60 officieel in te wijden als Israëls Bijbelse Snelweg. Friedman gaf aan dat de documentaire in de montagefase zit en naar verwachting in januari 2023 zal worden uitgebracht.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox