Daarom werd de media­toren in Gaza neergehaald

Niemand in Israël voelt spijt over de aan Hamas of aan de media toegebrachte oorlogsschade. Toch kwam de vraag, waarom de IDF er tijdens de Gaza-oorlog voor koos om een kantoor-toren in Gaza Stad neer te halen,waarin o.a. het persagentschap ‘Associated Press’ was gehuisvest.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: De mediatoren in Gaza-stad, neer­ge­haald door de IDF. (Foto: Atia Mohammed/Flash90)

De IDF wist vooraf zeker dat dit een inter­nationale veroor­deling, en de ophitsing tegen de Joodse Staat zou aanwakkeren. Maar Israël vond deze prijs aan­vaard­baar voor het vernie­tigen van een belangrijk militair doelwit.

Dinsdag bezocht Gilad Erdan, die momenteel Israël’s ambassadeur is bij de Verenigde Staten en bij de Verenigde Naties, het hoofdkantoor van Associated Press in New York, om een en ander uit te leggen aan de top van deze nieuws-organisatie.

Het gebouw dat werd gebom­bar­deerd, huisvestte de kantoren van de militaire inlichtingen­dienst van Hamas, evenals haar afdeling voor onder­zoek en techno­logische ontwikkeling, en er bevonden zich techno­logische systemen die terro­ristische aan­vallen tegen Israëlische burgers mogelijk maakten. Het is moeilijk om je voor te stellen dat een van ‘s werelds meest vooraanstaande nieuws­agent­schappen dit niet zou hebben geweten.

Direct één dag nadat de IDF het gebouw met een gerichte aanval had neergehaald, gaf het hoofd van het AP-bureau in Gaza op de BBC toe, dat deze specifieke toren de beste mogelijkheid biedt, om een duidelijk zicht in alle richtingen te verkrijgen. En dat is de reden waarom Hamas deze toren gebruikte en Israël deze toren als een hoofddoelwit heeft aangemerkt.

Naast de kantoorruimtes gebruikte Hamas dit gebouw ook om te pogen Israëls anti­raket­systeem ‘Iron Dome’ te storen. Het ‘Iron Dome’ systeem was in staat om de pogingen van de terroristen, om meer Israëli’s te doden, te verhinderen.

Het Iron Dome systeem werkt op basis van een geavan­ceerd radarsysteem, om in no-time de vliegroute van vijande­lijke raketten te bepalen en vervolgens alleen raketten te onder­scheppen, die naar verwach­ting burger­gebieden zullen raken. Het verstoren van dat systeem zou hebben geleid tot meer Israëlische slacht­offers, wat een hardere reactie van de IDF tot gevolg zou hebben gehad, waardoor de oorlog mogelijk verder zou zijn geëscaleerd en langer zou hebben geduurd.
AP en iedereen die beweert bezorgd te zijn over de situatie in Gaza, zou Israël moeten bedanken voor het verijdelen van dit plan van Hamas.

Maar Erdan’s bezoek aan het AP hoofd­kantoor dinsdag was meer bedoeld om de relaties tussen het pers­agent­schap en de Joodse Staat wat te verbeteren.
‘Associated Press is een van de belangrijkste pers­agent­schappen ter wereld, en Israël verdenkt de medewerkers er niet van, dat zij wisten dat een geheime Hamas-eenheid het gebouw op deze manier gebruikte’, verklaarde hij dinsdag.

Hij benadrukte verder dat Israël ‘alles heeft gedaan’ om ervoor te zorgen dat er geen medewerkers of burgers gewond raakten tijdens deze operatie. ‘Hamas daar­en­tegen is een genocidale terreur­organisatie, die haar terreur­machine opzettelijk in burger­gebieden plaatst, ook in gebouwen die door inter­nationale media worden gebruikt’, legde hij uit.

Erdan bevestigde verder ‘dat Israël het belang van persvrijheid hoog in het vaandel heeft, en ernaar streeft de veiligheid van journalisten te waarborgen, waar zij ook verslag uitbrengen. Israël is bereid AP te helpen bij de wederopbouw van zijn kantoren en activiteiten in Gaza’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.