Coronacijfers dalen net op tijd voor Israëls verkiezingen

Op een zeer fortuinlijk moment voor premier Netanyahu is het Covid-19 virus in Israël aan zijn aftocht begonnen. De afname lijkt zich in de loop van deze week voort te zetten. Is het allemaal politiek, of is het gewoon toeval dat Israël uit de crisis komt net voordat de verkiezingen beginnen?

Door Redactie Israel Today, TPS |

Het reproductiegetal, die de verspreiding van het virus aangeeft, stond donderdag op 0,68. Dit betekent dat het virus zich aan het terugtrekken is. Israël registreerde deze week 50% minder Covid-19-gevallen dan vorige week.

Bij mensen van 60 jaar en ouder, die gevoeliger zijn voor het virus en die het eerst werden gevaccineerd, waren er 86% minder gevallen van besmetting, 73% minder ernstig zieken en 91% minder sterfgevallen sinds half januari, toen het land de piek van de derde golf van besmettingen beleefde.

Professor Eran Segal, een rekenkundig bioloog aan het Weizmann Institute of Science en een expert op het gebied van Covid-19 in Israël, merkte op dat de daling van het virus bij alle leeftijds­groepen wordt waar­ge­nomen, en dit terwijl de economie bijna volledig open is, ook de winkelcentra en culturele evenementen.

Hij schreef dit toe aan de agressieve vaccinatie­campagne van Israël. ‘Hoe kom je uit de lockdown na een grote golf? Vaccineren alsof er geen morgen is,’ zei prof. Segal.

Meer dan 5.158.000 Israëli’s hebben tot nu toe ten minste één dosis van het Pfizer-vaccin gekregen. Premier Benjamin Netanyahu schatte eerder deze maand, dat tegen eind april de gehele volwassen bevolking van Israël zal zijn gevaccineerd.

Toch blijven veel Israëli’s in persoonlijke gesprekken sceptisch, niet over het vaccin, maar over het roos­kleurige beeld dat plotseling door politici wordt geschetst.

Israël staat slechts enkele dagen voor zijn vierde nationale verkiezing in twee jaar, en niemand wil de politicus zijn die de economie blijft straffen met draconische coronavirus-voorschriften. Dus zelfs toen deskundigen waarschuwden, om alles niet te overhaast te heropenen, schonken de politici er geen aandacht aan, en vandaag is het leven in Israël bijna weer normaal geworden, waarop premier Benjamin Netanyahu zich heeft beroemd in zijn verkiezings­campagne.

Maar zal dat zo blijven? Niet weinig Israëli’s hebben ons verteld dat zij vrezen dat Israël na de verkiezingen opnieuw te maken zal krijgen met harde beperkingen.
Tegen die tijd strijden de politici niet langer om stemmen.
Ze streven dan niet langer naar het imago dat ze het volk niet wilden straffen met strenge regels, maar naar het imago dat ze niet te weinig hebben gedaan om de pandemie in te tomen.

Met andere woorden, is het allemaal gewoon politiek?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.