Corona, Olympische spelen en Ben & Jerry’s IJs

 

Door Dov Eilon |

Afbeelding: Zomer in Israël, een wachtrij voor een Corona-teststation in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Telkens weer verbaas ik me er over hoe snel de dagen voorbij gaan. Nu de maand juli bijna voorbij is, zijn we midden in de hete Israëlische zomer aangeland. Vroeger, toen ik nog maar kort in Israël woonde, aan het eind van de jaren 80, was ik altijd helemaal in de wolken als de temperatuur in Jeruzalem de 35 graden weer eens raakte. Ik zweette van enthou­siasme. Tegen­woordig is dat niet meer zo. Ik ben niet meer opge­wonden als het warm is, want het is nu voor mij volkomen normaal dat de zomers hier in het buiten­gebied warm zijn.

Bovendien is 35 graden voor mij nu niets bijzonders meer, en dat komt niet alleen omdat ik al 9 jaar in Modi’in woon, waar het altijd warmer is dan elders in de omgeving. Over het algemeen zijn de zomers warmer dan vroeger, het weer is veranderd, maar dat is u ook bekend. Dus zelfs als de temperatuur boven de 40 graden komt, ben ik niet meer verbaasd en zeker niet opgewonden. Ik heb me in de loop der jaren gerealiseerd dat ik waarschijnlijk meer een wintermens ben. Ik hou niet meer van de hitte.

Maar het heeft geen zin om te klagen. Mijn moeder zei altijd dat ik ervoor gekozen had om in een warm land te gaan wonen. En ze heeft gelijk. En weet u? Ik heb er nooit spijt van gehad. Er zijn veel belangrijker dingen in dit land gaande dan te klagen over de hitte.

Corona is helaas ook bij ons tijdens deze zomer. We zijn er aan gewend geraakt, wat kunnen we anders doen? We zijn niet enthousiast. Ik zal binnenkort een nieuw pak mondkapjes moeten kopen. Toen ik maandag van het busstation naar onze redactie in Jeruzalem liep, hoorde ik vanuit een tramstation een bericht uit de luidsprekers, waarin de mensen werd verzocht aan de gezondheid van anderen te denken, afstand te houden en een mondkapje te dragen. Ik was een beetje verbaasd dat dit voor mij volkomen normaal leek.

Toen moest ik denken aan allerlei science fiction films die een nieuwe apocalyptische realiteit uitbeelden. Is dit nu onze nieuwe realiteit? Afstand houden en mondkapjes dragen? Ik verbaas me er achteraf over hoe snel ik gewend ben geraakt aan de aanblik van mensen met mondkapjes, en aan deze hele nieuwe situatie. Hoe lang zal het nog duren voordat we aan deze science fiction film kunnen ontsnappen, en weer in onze oude wereld kunnen leven? En wanneer zullen we weer toeristen op straat zien? Dat zijn veel vragen.

Gelukkig zijn er nu de Olympische Spelen. Tot nu toe hebben we tenminste één medaille gewonnen, Israël staat op de kaart, dat helpt om trots te zijn op ons land. We vinden het prachtig als de Israëlische vlag overal ter wereld te zien is. Misschien lukt het ons om nog een of twee medailles te veroveren.

Het maakt ons trots wanneer de Israëlische vlag aan de hele wereld wordt getoond (Foto: Dov Eilon)

Als we naar de Olympische Spelen op TV kijken en hopen op een Israëlische medaille, nemen we vaak een verfrissend ijsje van Ben & Jerry’s. Het is vreemd wat dit hele boycot-gedoe allemaal veroorzaakt. Plotseling komen we er achter dat we altijd het ijs van een Israëlische fabrikant in de vriezer hebben gehad. In deze hete zomer is dat een goede zaak.

En voor ik nu aan het werk ga, ga ik onze airco aanzet­ten. Het schijnt vandaag nog warmer te worden dan gisteren. Het is immers zomer. Hier is het weer:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en een beetje warmer dan gisteren, vooral in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 209,79 m beneden de zeespiegel, dat is 99 centimeter onder de bovengrens.

Verfrissing in het Meer van Galilea. (Foto: Michael Giladi/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov