Corona keert terug; advies tieners snel te vaccineren

• Onverwachte Corona-uitbraken op enkele scholen,
• Indiase Delta-variant blijkt veel besmettelijker,
• Israël wil tieners daarom nu snel vaccineren,
• Herinvoering van maatregelen wordt overwogen.

Door Redactie Israel Today, Ryan Jones |

In de begindagen van de coronacrisis, in maart 2020, stelde toenmalig premier Benjamin Netanyahu voor om tieners in te zetten om openbare ruimtes te ontsmetten. Zij konden niet besmet worden. Althans, dat werd aan­ge­nomen. Nu komen enkele geïsoleerde, maar veront­rustende COVID-19 uitbraken in Israël, vooral voor bij jongeren.

Bij enkele scholen is het coronavirus weer opgedoken, zoals we maandag berichtten. In Modi’in bleken vorige week in twee scholen 15 leerlingen en docenten besmet, en moesten 150 leerlingen in quarantaine gaan.
In Binyamina bleken 44 leerlingen en stafleden besmet met het Coronavirus, een aantal dat opliep tot 80. Binyamina werd de eerste stad in Israël die als ‘geel werd geclassificeerd.
Het besmette personeel van deze scholen was ingeënt. In de betref­fende plaatsen wordt het dragen van mondkapjes in de scholen weer verplicht. Onderzocht wordt, of het hier om de Delta-variant gaat. Volgens berichten was een-derde van de personen die met de Delta-variant besmet raakten, wel ingeënt.

Bij een indoor concert in Bet Shean, in noordelijk Israël, op 17 juni, is een van de bezoekers positief getest op corona, mogelijk opgelopen door contact met iemand die uit het buiten­land was teruggekeerd. Het ministerie van Volks­gezond­heid adviseert alle concertgangers in quarantaine te gaan en zich te laten testen.

Jongeren snel vaccineren
Top­functio­narissen in de gezond­heids­zorg waar­schuwen dat jongeren bijzonder kwetsbaar zijn voor de nieuwe Delta-variant van het virus. Deze werd voor het eerst aangetroffen in India, en heeft zich over meer dan 80 landen verspreid. ‘De Delta-variant ‘is een game-changer. Hij neemt de hele wereld onder controle. Het is veel besmettelijker,’ verklaarde Gabi Barbash, een voormalig directeur-generaal van het ministerie van Volks­gezond­heid. ‘Hij treft ook jongeren en kinderen.’ Op Channel 12 News zei hij, dat elk Israëlisch kind van 12 tot 15 jaar zich onmid­dellijk zou moeten laten vaccineren.

Israël heeft het Pfizer-vaccin voor kinderen boven de 12 jaar enkele weken geleden goedgekeurd. Maar er was geen PR-campagne om ouders aan te moedigen om hun kinderen te laten vaccineren. Na de recente uitbraken is de vraag naar inenting van jongeren sterk gestegen, en het ministerie van Volksgezondheid zou nu voorstander zijn van een directe aanbeveling aan ouders om hun kinderen in te enten.

Luchthaven Ben Goerion. De Israëli’s namen al snel hun gewoonte op, om overal heen te reizen, en dat maakte het moeilijk om te verhinderen dat Covid-varianten het land binnen­komen. (Foto:Yossi Aloni/Flash90)

Functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid geloven dat de nieuwe infecties zijn veroor­zaakt door Israëlische reizigers die terug­keerden uit het buiten­land en zich niet goed hielden aan de regels voor zelf-quarantaine.

De regering van premier Naftali Bennett zal overwegen om opnieuw beperkingen op te leggen aan massa­bijeen­komsten, mond­kapjes verplicht te stellen in gesloten ruimten, waaronder scholen, en mogelijk zelfs quaran­taine verplicht te stellen voor alle terugkerende reizigers, zelfs voor degenen die zijn gevaccineerd.

De regering heeft al goedgekeurd dat reizigers op de luchthaven Ben Goerion vaker worden getest en dat 250 politieagenten worden ingezet om de quaran­taine te handhaven voor degenen die in quarantaine zijn geplaatst.

Israëls coronatsaar Nachman Ash drong aan op grotere voor­zichtig­heid bij reizen naar het buitenland, en benadrukte dat het voor gezinnen met onge­vacci­neerde kinderen onver­ant­woord is om op dit moment het land te verlaten.

Terug naar het normale leven. Hebben we te vroeg opgelucht ademgehaald, of is dit slechts een hobbel in de weg? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Gabi Barbash, ex-directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, vertelde aan Channel 12 dat hij voorstander is van het opnieuw invoeren van de mondkapjes. ‘We moeten een stap terug zetten’, zei hij, waarmee hij de bezorgdheid verwoordde dat Israël de corona-beperkingen te haastig heeft opgeheven.

Geen reden voor paniek
In reactie op de toenemende ongerustheid, vertelde een aantal deskundigen de Israëli’s maandag dat er geen reden tot paniek is.

‘We zien nu misschien een toename van het aantal besmettingen van jongeren die niet gevaccineerd zijn, maar ik denk niet dat we te maken hebben met een heropleving,’ zei Eran Segal, computerbioloog bij het Weizmann Institute of Science. Hij zei eerder dat Israël ‘een soort kudde-immuniteit’ had bereikt en kon terug­keren naar een vrij normale levens­routine.

Hij merkte op dat er bij elke mutatie een aanvankelijke toename van nieuwe infecties is, en dat hetzelfde geldt voor de Delta-variant, die de oorzaak is van de meeste nieuwe infecties, maar dat het Pfizer-vaccin naar verwach­ting ernstige ziekte of sterf­gevallen zal voor­komen.

Ook Ran Balicer, epidemioloog bij het ministerie van Volksgezondheid, vertelde aan Ynet dat ‘de kans op een golf van ernstige ziekte en sterfte’ zeer gering is. ‘Het destructieve potentieel van het virus is hier meer ingedamd dan in enig ander land, dus alles moet worden gedaan om verspreiding te voorkomen, maar aan de andere kant ook om de paniek te kalmeren’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.