Corona: Geen vaccinruil met PA; Delta-variant duikt op

Na maandenlange kritiek van mensen­rechten­organi­sa­ties en medici op Israël, omdat het de Pales­tijnen niet helpt tegen het Coronavirus, kwam Israël een ruil van Pfizer-vaccins overeen, waardoor de PA snel over vaccins kon beschikken. De PA heeft nu de zending geweigerd.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israël begon op 18 juni met de overdracht van Pfizer-vaccins. (Foto: COGAT)

Israël, de PA en Pfizer-BioNTech waren (nog onder de vorige regering) overeen gekomen, dat Israël met onmiddellijke ingang ongeveer een miljoen vaccindoses van Pfizer aan de Palestijnen zal overdragen, om de trage Palestijnse vaccinatie­campagne te versnellen. Van deze vaccindoses zijn er echter 100.000 beperkt geldig, tot eind juni, en de rest tot eind juli of nog maanden langer.

Omdat Israël momenteel genoeg doses Pfizer-vaccins heeft, en en om ze te gebruiken voor de houd­baar­heids­datum, was de afspraak dat deze naar de Pales­tijnen zouden gaan. Zodra de PA aan het eind van dit jaar, in september en oktober, de eerste zending van hun bestelde Pfizer-vaccins heeft ontvangen, zal een even grote hoeveel­heid hiervan naar Israël gaan.

Een logische ruil, want de Palestijnen kunnen volgens het Palestijnse Ministerie van Volks­gezond­heid 60.000 mensen per dag vaccineren, en slagen er dus in tegen eind juni iets minder dan 700.000 Palestijnen te vacci­neren. De 100.000 doses vaccin, die tot het einde van deze maand bruikbaar zijn, vormen dan ook geen belem­mering.

Bovendien werd overeengekomen dat deze doses vaccin eerst zouden worden verdeeld onder de Palestijnen in Judea en Samaria, en niet in Gaza. Ook zou de overeenkomst niet worden ondertekend namens ‘De Staat Palestina’. Dit was de afspraak met de PA, maar het is heel goed mogelijk dat dit precies de reden is waarom zij zich nu hebben teruggetrokken.

Na de overdracht van de eerste partij van zo’n 100.000 vaccins vrijdag, kwam er op de sociale media veel kritiek op deze vaccinruil en de Palestijnse minister van Volksgezondheid, Mai al-Kaila, annuleerde de overeenkomst dezelfde dag en liet de geleverde vaccins terugsturen, omdat die ‘niet aan de specificaties voldoen’ en bijna zijn verlopen, en de PA zich niet aan de twee Israëlische eisen wilde houden. Blijkbaar is propaganda tegen de Joodse Staat voor de Palestijnse leiders belangrijker dan de gezondheid van de inwoners. We zijn benieuwd naar de reacties van mensenrechten-organisaties op deze stap.

Tot dusver heeft de PA slechts 300.000 doses vaccin ontvangen van Astra-Zeneca en andere uit China. De PA meldt 1.600 Corona-patiënten, van wie er 50 in zieken­huizen worden behandeld. Na de piek in maart en april registreert de PA nu 250 gevallen van Corona per dag.

Uitbraak van waarschijnlijk Indiase Corona-variant
Vijfenveertig leerlingen uit de zevende en achtste klas uit Benjamina en Givat Ada in Noord-Israël zijn besmet met het coronavirus. Er wordt gevreesd dat het de Indiase Delta-variant is. Het is vermoedelijk geen plaatselijke uitbraak van Corona, maar leerlingen ontmoetten mensen die een paar dagen eerder uit India waren teruggekeerd. De situatie is onder controle.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.