Corona brengt miljonairs naar Israël

De Israëlische belastingdienst publiceerde een anonieme lijst van vastgoedtransacties met een waarde van meer dan 30 miljoen sjekel (€ 7 miljoen euro), waaruit blijkt dat zeer veel buitenlanders dergelijke dure grond en onroerend goed in Israël hebben gekocht.

Door Michael Selutin |

Een door de zakenkrant Globes geïnterviewde makelaar legde uit, dat veel Joden in Europa en de VS zich tijdens de Corona-crisis realiseerden dat Israël ook voor hen een veilige haven kan zijn. Ondanks de reisbeperkingen van het afgelopen jaar hebben Joden meer onroerend goed in Israël gekocht, en verwacht wordt dat deze aankopen zullen toenemen wanneer vluchten naar het land weer mogelijk zijn.

In tegenstelling tot de eerdere jaren hebben rijke buitenlanders nu meer belangstelling voor stukken grond in het Heilige Land dan voor appartementen in de grote steden. Waarschijnlijk was de Corona-crisis ook een van de oorzaken van deze nieuwe houding, want ‘bij mensen die het zich kunnen veroorloven schiep Covid-19 een onmiddellijke behoefte om te verhuizen naar woningen met grote tuinen met toegang naar de vrije natuur, met een duidelijke voorkeur voor nabijheid van de zee,’ verklaarde een makelaar.

Een dergelijke uittocht uit de stad naar het platteland geldt echter ook voor rijke Israëli’s, die het afgelopen jaar in hun luxe-apparte­menten in de steden van het land zaten opgesloten door de lockdown. Zo kocht Shlomo Kramer, mede-oprichter van software­gigant Checkpoint, een landgoed in Moshav Bne Zion voor 40 miljoen shekels (ruim 10 miljoen euro). Het landgoed omvat meer dan 3 hectare grond, een huis van 600 vierkante meter en een gastenverblijf van 200 vierkante meter, evenals een groot zwembad, stallen en een tuin.

Uit economisch oogpunt zijn dergelijke directe investeringen natuurlijk een zeer goede zaak. Zij brengen geld in het land, scheppen banen, en als de rijke Joden hier echt gaan wonen, zullen zij hun geld in Israël uitgeven. De algemene vast­goed­markt daaren­tegen zal nog meer worden aange­wak­kerd, en er bestaan in enkele gebieden van het land zogenaamde ‘spook­wijken’ waar rijke buitenlanders hun vakantie­huizen hebben, die het grootste deel van het jaar leeg staan. Niettemin verheugt Israël zich over iedere Jood die de weg naar huis vindt, arm of rijk.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.