Corona blijft problematisch bij de Arabische bevolking

In de Palestijnse gebieden lijkt de corona-epidemie niet onder controle te krijgen. Op de Westbank zijn sinds het begin van de pandemie ruim 84.000 personen besmet geraakt, waarvan 3000 in de afgelopen week, en tenminste 714 Palestijnen zijn aan de ziekte overleden.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Om die reden heeft de PA besloten tot een volledige lockdown in de weekeinden, en een avondklok op de weekdagen. Premier Netanyahu zou overwegende doorlaatposten voor de tien­duizenden Palestijnen die in Israël werken, te sluiten.

Bij de Israëlische Arabieren is de besmettingsgraad relatief hoog. Hun deelname aan bruiloften en andere evenementen en het bezoeken van markten in de Palestijnse gebieden is een bron van verspreiding van Covid-19. Om de besmettings­kans bij Israëlische Arabieren te verminderen is het Israëlische burgers niet toegestaan naar de A- en B-gebieden te reizen; daar is echter geen controle op. Ook de PA ziet deze Israëlische Arabieren liever niet naar zijn gebied komen.

In de Gazastrook dreigt het gezondheidssysteem te bezwijken indien het aantal Corona-besmettingen blijft toenemen, bericht de WHO. De Hamas-autoriteiten overwegen een tweede volledige lockdown om de verspreiding van het virus te vertragen, nu de bevolking zich niet zo aan de veilig­heids­maat­regelen wil houden. Sinds het begin van de pandemie zijn 15.476 Gazanen besmet geraakt, en dit aantal stijgt te snel. Testen leveren in 21 tot 29 procent van de gevallen positieve resultaten op, en van de 100 beademingsmachines in Gaza worden er 79 gebruikt door Corona-patiënten.

Bij zijn aankopen van corona-vaccins is Israël overeen gekomen, dat daarvan een groot deel bestemd is voor de Palestijnse gebieden. Ook de VN heeft toegezegd vaccins te leveren. Israël heeft al aankoop-overeen­komsten gesloten met Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Daarnaast is Israël in gesprek over vaccins van het Britse bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) en het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi. Hun vaccins zijn nog in de eerste fase van de testen, en ze zullen niet voor midden 2021 beschikbaar zijn.

Maatregelen versoepeld
Ondanks dat het aantal nieuwe besmettingen eigenlijk nog te hoog is, 900 tot 1000 per dag, gaat de Israëlische regering door met het versoepelen van de restricties. Scholen gaan gefaseerd weer open in gebieden met een lage graad van besmetting, en vijftien winkel­centra en markten mochten op proef vrijdag weer open om veilig­heids­maat­regelen te testen

Volgens dit plan mogen ook Madatech, het Israel Museum, het Tel Aviv Art Museum, het Eretz Yisrael Museum en nog drie musea hun deuren openen. Bezoekers moeten zich tevoren registreren, groepen zijn beperkt tot tien personen, en zo mogelijk moet er een looproute worden aangegeven.

‘Groen paspoort’
Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zal de komende tijd een miljoen serologische testen distribueren, waarmee Israëli’s op antilichamen kunnen worden getest, die aangeven dat zij geen risico vormen om besmet te zijn of een besmetting door te geven. Een ‘groen paspoort’ zal hen in staat stellen om vrij door het land te reizen, en mogelijk kan het van betekenis zijn bij reizen naar het buitenland.

De ‘Coronatsaar’ prof. Nachman Ash heeft de bevolking gewaarschuwd, zich aan de richtlijnen te blijven houden, ondanks de verwachtte vaccins. De pandemie zal nog wel een jaar heersen, waarschuwde hij, en een derde lockdown is niet uitgesloten.

Unieke golf van antisemitisme
Begin juni sprak de Knesset, het Israëlische parlement, er zijn bezorgdheid over uit dat de pandemie ‘een nieuwe en unieke golf van antisemitisme over de hele wereld heeft ontketend: de Joden, zionisten of de staat Israël zijn verantwoordelijk voor de pandemie en zullen er baat bij hebben.’
Aanleiding tot die uitspraak waren de resultaten van een onderzoek van de universiteit in het Engelse Oxford. Dat wees uit dat bijna twintig procent van de Britten het min of meer eens was met de stelling ‘Joden hebben het virus geschapen om de economie om financiële redenen te doen instorten’, schreef het Reformatorisch Dagblad zaterdag.

De Knesset verwees naar uitlatingen van rechtsextremisten en andere groepen. Na de uitbraak van het virus werden binnen enkele maanden zo’n 700.000 antisemitische berichten op Twitter gepost. Er was een aanzienlijke toename van de beschuldigingen dat Joden achter de verspreiding van het virus zitten of ervan profiteren, constateerde Moshe Kantor, president van het Europees Joods Congres. ‘De gebruikte taal en beeldspraak duiden op een heropleving van de middeleeuwse bloedsprookjes, toen Joden werden beschuldigd van het verspreiden van ziekten, het vergiftigen van putten of het beheersen van economieën.’ Nu gingen berichten rond dat Joden het virus gebruiken om de wereldeconomie te destabiliseren en onder controle te krijgen, om vette winst te maken met de verkoop van een vaccin, of dat Joden het virus zouden hebben gemaakt als wapen tegen moslims, met name in Iran.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.