Controversiële start van de scholen ondanks Corona

Na twee maanden zomervakantie hebben de Israëlische scholen vandaag officieel hun deuren geopend voor 2,4 miljoen kinderen, terwijl de vierde golf van het Corona­virus het land teistert. Een contro­versieel besluit, denken politici en des­kun­digen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: De eerste schooldag in de Gabrieli school in Tel Aviv. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Volgens Israel Hayom moesten echter 35.508 kinderen vandaag thuis blijven omdat zij positief testten op Corona, en nog eens 55.390 scholieren bleven thuis in quarantaine. Ze beginnen het nieuwe schooljaar via Zoom.

In totaal kon ongeveer een kwart van de Israëlische kinderen niet naar school als gevolg van de Corona-beper­kingen. In ‘rode’ steden, waar het aantal besmette mensen zeer hoog is, mogen klassen alleen bijeen­komen indien meer dan 70 procent van de leerlingen gevaccineerd is. Als dit aantal niet wordt bereikt, moet het leren via internet plaatsvinden.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is 81 procent van de 16-18-jarigen al gevacci­neerd, terwijl van de 12-15-jarige Israëli’s slechts 56 procent is gevacci­neerd.

Het schoolpersoneel moet zich houden aan het ‘groene paspoort’-systeem, en mag nu alleen het schoolterrein betreden als zij gevaccineerd zijn, hersteld zijn van Corona of een recente negatieve Covid-test kunnen tonen, waaronder snelle antigeen­testen, die maximaal 84 uur oud zijn.

De opening van scholen is contro­versieel onder deskun­digen en politici. Aangezien het aantal gevallen van Corona op recordhoogte blijft, beschouwen velen het openen van scholen als gevaarlijk, terwijl anderen de schade voor de samenleving veel groter achten wanneer de scholen gesloten blijven. Premier Bennett had zijn voorganger herhaaldelijk scherp bekritiseerd wegens het sluiten van scholen en bedrijven en heeft deze stap tot dusver vermeden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.