Congreslid waarschuwt: Israël kan beter partij kiezen voor de VS tegen Rusland

Republikein suggereert dat Amerikaanse militaire hulp aan Israël in gevaar kan zijn.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Rusland, Verenigde Staten, Oekraïne
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Terwijl de Amerikaanse president Joe Biden te ver gaat met zijn retoriek tegen Rusland en zijn leider Vladimir Poetin, wordt Israël onzekerder in het handhaven van zijn quasi-neutraliteit rond de Russische invasie van Oekraïne.

In zijn toespraak via Zoom, die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vorige week tot de Knesset hield, uitte hij hardvochtige kritiek en vroeg hij zich openlijk af waarom Israël niet zo ver gaat als de rest van het Westen in het helpen van Oekraïne.

De toespraak van Zelensky, en in het bijzonder zijn herhaalde verwijzingen naar de Holocaust, werd onmiddellijk afgekamd door Israëlische politici. Zie: Kritiek op Zelensky ‘s toespraak tot de Knesset. De bittere woorden van de Oekraïense leider voor Israël troffen echter een snaar bij enkele leden van het Amerikaanse congres dat Zelensky een week eerder toesprak, waaronder congreslid Adam Kinzinger.

Zware kritiek

Kinzinger wordt binnen de Republikeinse Partij beschouwd als een van de meest uitgesproken critici van de voormalige president Donald Trump. Hij deinst er ook niet voor terug om aan te vallen wat misschien wel de trouwste bondgenoot van Amerika ter wereld is: Israël.

“Echt goede vragen van Israël”, tweette Kinzinger in reactie op de kwetsende opmerkingen van Zelensky richting de Knesset. “Israëls reactie op Oekraïne zal gevolgen hebben voor toekomstige Amerikaanse hulp aan Israël. Betaal het vooruit,” voegde hij eraan toe, erop wijzend dat de jaarlijkse militaire hulp van $ 6 miljard die Israël van de VS ontvangt in gevaar zou kunnen komen.
Kinzinger ‘s houding werd niet goed ontvangen door veel Republikeinen en werd zwaar bekritiseerd. Maar dat bracht hem er alleen maar toe om de lat hoger te leggen, zoals hij in een volgend Twitter-bericht uitlegde:

Bijdrage aan Israël: dus vandaag nam ik de derde rail van het buitenlands beleid toen ik zei dat Israël partij moet kiezen en dat toekomstige hulp op het spel kan staan. Ik wil daar nog eens op ingaan, laat het me uitleggen.

Ik ben een groot voorstander van onze relatie met Israël. Maar het steunen van vrienden betekent niet dat we verschillen over het hoofd zien. We hebben Israël gesteund en zullen dat blijven doen.

Maar op dit moment is er een strijd gaande tussen goed en kwaad, tussen een wereld gebouwd op brute kracht en een wereld gebouwd op de regels van het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog. Iedereen moet een kant kiezen. De uitkomst van dit gevecht zal invloed hebben op de wereld waarin mijn zoon opgroeit, en dit is het moment om iedereen die niet zijn uiterste best doet, op het matje te roepen.

Als we Rusland niet rechtstreeks willen aanvallen, dan moeten we onze invloed voor de wereld aanwenden om ons te verenigen in sancties en hulp voor de bevolking van Oekraïne. Dit geldt voor iedereen, en Israël heeft geen speciale status. Hopelijk zullen ze het juiste doen.”

Groeiende ontevredenheid

Het dagblad Israel Hayom meldde zondag dat de regering van Jeruzalem stilletjes probeerde de schade aan de Amerikaans-Israëlische betrekkingen te minimaliseren vanwege haar houding met betrekking tot de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Naast Kinzinger, die uitgesproken is in zijn kritiek, zijn er een aantal andere prominente namen in de Republikeinse Partij die ook niet tevreden zijn met de positie van Israël, waaronder invloedrijke senatoren zoals Lindsay Graham en Ted Cruz.

Tot dusver hebben ze in Washington slechts marginaal hun ongenoegen geuit over de pro-Israëlische gedachten. Maar hoe langer de oorlog voortduurt, en hoe langer Israël probeert een onpartijdige bemiddelende rol te spelen, hoe groter de kans dat Israël aanloopt tegen tweeledige vijandigheid op Capitol Hill.

Israël zal uiteindelijk de kant van Amerika kiezen

Vanaf het allereerste begin van het conflict waren er zorgen dat Israëls inspanningen om quasi-neutraal te blijven de positie van Israël in Washington in gevaar zouden kunnen brengen. Destijds benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid dat Israël uiteindelijk altijd de kant van de Verenigde Staten zou kiezen.

“Het is normaal dat Israël de kant van de Verenigde Staten kiest”, vertelde Lapid eind februari aan Channel 12 News. Hij werd onmiddellijk bijgevallen door een koor van Israëlische functionarissen.

“Als we uiteindelijk een kant moeten kiezen, zullen we de Amerikaanse kant kiezen”, zei Ram Ben-Barak , voorzitter van de Knesset-commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie. “Het is duidelijk dat ons hart in dit verhaal aan één kant staat – bij de Amerikanen”, voegde minister van Diaspora Nachman Shai eraan toe. “We weten waar we staan op de internationale kaart. De geschiedenissen van de staat Israël en de Verenigde Staten zijn nauw met elkaar verweven, en onze waarden en belangen komen overeen. Ons hart klopt voor de Verenigde Staten”.

Dus, wat is het probleem?

Waarom is Israël bereid een verslechtering van de betrekkingen met de VS te riskeren om enige schijn van neutraliteit te behouden door zich niet aan te sluiten bij sancties tegen Rusland?
Zoals we al hebben gemeld, komt het neer op drie punten:

  1. Israël moet de vrijheid van operatie behouden tegen Iraanse troepen en hun gevolmachtigden in Syrië, die momenteel grotendeels wordt gecontroleerd door het Russische leger. Hiervoor is het noodzakelijk om aan de kant van Moskou te staan.
  2. In zowel Oekraïne als in Rusland verblijven veel Joden en Israël vreest dat ze het doelwit zullen worden van lokale vijandelijkheden als de Joden partij kiezen voor het ene of het andere land. Beide landen hebben een geschiedenis van anti-Joodse pogroms.
  3. Jeruzalem blijft geloven dat het het meeste verschil kan maken door het conflict snel via diplomatie te beëindigen. Gezien zijn goede betrekkingen met beide partijen is Israël een van de weinige spelers op het wereldtoneel die die rol kan spelen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox