Congres verwerpt AOC en steunt financiering Iron Dome

Een overwinning voor afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) en haar zogenaamde ‘Squad’ van progres­sieve Democraten was van zeer korte duur, nadat het Congres donderdag massaal voor het doorgaan van extra militaire hulp aan Israël stemde.

Door Ryan Jones |

Afbeelding: De Iron Dome onderscheppingsraketten redden talloze levens tijdens de laatste Gaza-oorlog, en mainstream Amerikaanse congresleden zien het als de sleutel tot het behoud van regionale stabiliteit. (Foto: Avi Roccah/Flash90)

Afgelopen weekeinde pochte AOC dat ze met succes een kritieke begrotingswet had geamendeerd om $ 1 miljard te schrappen die bestemd waren om Israël te helpen zijn voorraad Iron Dome onderscheppingsraketten aan te vullen, die ernstig was uitgeput als gevolg van de Gaza-oorlog van afgelopen mei.

Maar donderdag al stemde het Huis van Afgevaardigden over de hulp aan Israël als een afzonderlijk wetsvoorstel. Het werd met een overweldigende meerderheid van 420 tegen 9 aangenomen. Acht Democraten en één Republikein stemden tegen. AOC zelf onthield zich op onver­klaarbare wijze van stemming door ‘present’ te stemmen.

De afzonderlijke wet om Israël te helpen moet nu worden goedgekeurd door de Senaat, die op dit moment nog geen datum voor de stemming had vastgesteld.

Premier Naftali Bennett prees het Congres voor het snel ongedaan maken van de zet van de Squad tegen Israël. ‘Dank aan de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zowel Democraten als Republikeinen, voor de overweldigende steun voor Israël en voor de inzet voor zijn veiligheid,’ luidde een verklaring die door de Israëlische leider werd gepubliceerd.

‘Voor de pro-Palestijnse congresleden was dit een Pyrrus-overwinning, want terwijl Iron Dome waarschijnlijk honderden Israëlische levens redt, redt het duizenden Palestijnse levens,’ zegt Dr. Michael Oren, een voormalige Israëlische ambassadeur in de VS, in onderstaande video. ‘Zonder Iron Dome zou Israël onder een spervuur van Hamasraketten Gaza moeten binnenvallen’, waarbij duizenden Palestijnen zouden sterven.

Ondertussen presenteerde een groep van meer mainstream progres­sieve Demo­cratische parlements­leden, die zich onderscheiden van AOC en de Squad door zichzelf te definiëren als pro-Israël, wetgeving om de twee­staten­oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict weer bovenaan de diplomatieke agenda te krijgen.

De Two-State Solution Act, ingediend door de afgevaardigde. Andy Levin (D-MI), heeft tot doel ‘de voorwaarden te behouden voor, en de waarschijnlijkheid te verbeteren van, een tweestaten­oplossing die de toekomst van Israël veiligstelt als een democratische Staat en een nationaal tehuis voor het Joodse volk, een levensvatbare, democratische Palestijnse Staat’.

Om dat doel te bereiken zou deze wetgeving de regering van de VS onder meer verplichten het gebruik van Amerikaanse hulp door Israël op de zogenaamde ‘Westbank’ te beperken. Dat geld zou bijvoorbeeld op geen enkele manier mogen worden gekoppeld aan de bouw van Joodse neder­zettingen of aan het slopen van de huizen van Palestijnse terroristen als afschrik­middel.

Maar het wetsvoorstel stuit nu al op hevig verzet van andere Democraten, die beweren dat het bijna niets van de Palestijnen eist, terwijl het juist hun onver­zette­lijk­heid en voortdurende geweld tegen Israël zijn die het vredes­proces groten­deels hebben opgehouden.

Eerder deze week erkende president Joe Biden in zijn maiden­speech voor de Verenigde Naties dat het Israëlisch-Palestijnse vredes­proces in feite in de ijskast is gezet en dat een twee­staten­oplossing niet op korte termijn zal worden bereikt.

Biden’s beoordeling sloot aan bij die van premier Naftali Bennett vorige week, toen hij over het Israëlisch-Palestijnse vredesproces zei: ‘We begrijpen allemaal dat het op dit moment niet relevant is.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.