Congres: Amerikaanse ambassade blijft in Jeruzalem

Door met 97 stemmen voor, en 3 tegen, amendement nr. 786, ingediend door de Republikeinse senatoren James Inhofe en Bill Hagerty aan te nemen, stemde de Senaat er vrijdag mee in dat de Amerikaanse ambassade in Israël gevestigd blijft in de hoofdstad Jeruzalem.

Door Aryeh Savir/TPS |

Dit amendement houdt de oprichting in van een deficit-neutral reserve fund met betrekking tot het behoud van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Deze stemming betekent massale steun voor de stap van voormalig president Donald Trump.

Alleen de senatoren Bernie Sanders (voormalig Joods presidents­kandidaat), Elizabeth Warren en Tom Carper stemden tegen het amendement.

‘Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en ik ben er trots op wetgeving te introduceren om de Amerikaanse ambassade te beschermen tegen verplaatsing of degradatie,’ verklaarde Inhofe.

‘Het was een eer om de Amerikaanse ambassade in 2018 verplaatst te zien worden naar de rechtmatige locatie in Jeruzalem, na meer dan 20 jaar van bipartisan inspanning van beide partijen. Senator Hagerty en ik zijn duidelijk in onze inspanningen om ervoor te zorgen dat hij daar blijft. Israël is een echte vriend voor de Verenigde Staten en ik kijk uit naar nog vele jaren van vriendschap,’ vervolgde hij.

‘De regering-Trump heeft haar belofte gehouden om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem, de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de Joodse Staat Israël, en hij moet daar blijven,’ zei Hagerty. ‘Als voormalig ambassadeur van de VS in Japan weet ik hoe belangrijk het is om de belangrijkse zorgen van onze bondgenoten te herkennen, en het was een travestie dat onze regering gedurende zo vele decennia de Amerikaanse wet negeerde en weigerde Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël.’

De Verenigde Staten en Guatemala hebben hun ambassades in mei 2018 naar Jeruzalem verplaatst.

Honduras, dat een handelskantoor in Jeruzalem heeft, zei dat het zijn ambassade tegen het einde van 2020 naar de hoofdstad zal verplaatsen.

Brazilië heeft een handelskantoor in de hoofdstad.

Tsjechië heeft een cultureel en handelscentrum in Jeruzalem en kondigde in december 2020 aan dat het een diplomatiek kantoor in Jeruzalem zal openen.

Servië kondigde in september 2020 aan, dat het zijn ambassade naar Jeruzalem zal verplaatsen

Na het besluit van Israël om diplomatieke betrekkingen aan te knopen met het islamitische Kosovo, heeft dit land aangekondigd dat het zijn ambassade in Jeruzalem zal openen.

Malawi zal zijn ambassade tegen de zomer van 2021 naar Jeruzalem verplaatsen, zo kondigde de Malawische minister van Buitenlandse Zaken Eisenhower Mkaka in november aan, en werd daarmee het eerste Afrikaanse land dat de stap zette.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.