Concert voor de Vrede gelijktijdig in Israël en de VAE

 

Door Yossi Aloni |

Voor het eerst zal een Israëlisch optreden, het Lied van de Duif, tegelijkertijd worden uitgezonden door de Israëlische televisie en radio, en door de staatstelevisie van de Verenigde Arabische Emiraten.

De voorstelling zal ook worden geïntroduceerd door de minister van Cultuur en Kennisontwikkeling van de VAE, Noura Al Kaabi en de Israëlische minister van Cultuur en Sport, Hili Tropper, in een gezamenlijke oproep tot bevordering van de vrede in het Midden-Oosten.

Ergens in de jaren tachtig begon de toekomst er veelbelovend uit te zien. Duizenden mensen vulden het Yarkon Park in en zongen samen het ‘Lied van de Vrede’ en tienduizenden kaarsen werden aangestoken. Het was het ‘Israëlische Woodstock’, 24 uur voor vrede, een jaar na de ondertekening van het verdrag met Egypte. De legendarische radiozender en vredesactivist Abie Nathan, samen met Hemi Sal en Eitan Gafni – twee jonge dromers en vredestichters – namen het initiatief tot het festival, dat in het collectieve geheugen van de aanwezigen gegrift staat.

Sindsdien is het ‘Lied van de Duif’-initiatief een apolitieke culturele traditie geworden die om de paar jaar in het hele land wordt herhaald. Voor een enorme menigte, met de deelname van enkele van de beste kunstenaars in het land die echte vrede willen, zonder politieke partijen of kampen, omhelst het festival optimisme, een oproep en hoop op vrede tussen Israëli’s onderling en met hun buren, terwijl het de bestaande verwor­ven­heden van de vrede viert.

Het festival zou plaatsvinden tussen 2 en 5 december 2020, maar werd uitgesteld vanwege de richtlijnen van het Coronavirus, en zal derhalve plaatsvinden in oktober 2021 in de zuidelijke Arava-woestijn bij Eilat, die dicht bij de grens ligt met de twee buurlanden die al vredes­akkoor­den hebben met Israël – Egypte en Jordanië.

Het openingsevenement voor de herdenking van de oprichting van het festival zal plaatsvinden op 2 december 2020, tevens Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Arabische Emiraten – onze partners in het meest recente vredesakkoord – met een gebed om door te gaan met het nastreven en bereiken van vrede. De plechtige ceremonie zal worden gehouden door Lucy Ayoub, en zal (op afstand) worden verwelkomd door de Israëlische minister van Cultuur en Sport Hili Tropper, evenals de minister van Cultuur van de Verenigde Arabische Emiraten Noura Al Kaabi.

De avond zal worden voortgezet met een speciaal concert met enkele van de artiesten die naar verwach­ting volgend jaar op het festival zullen optreden, waaronder het Arabisch en Joods Jeruzalem Orkest East & West. De hele show is bedacht, geïnitieerd en artistiek geregisseerd door maestro Tom Cohen. Het evenement zal digitaal worden uitgezonden in Israël en over de hele wereld voor een live publiek en zal ook worden uitgezonden op televisie- en radiostations in Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.

Dr. Hanan Ginat, hoofd van de Regionale Raad van de Zuidelijke Arava in Eilat: ‘Het bevorderen van cultuur en toerisme in de Eilat regio is een belangrijk onderdeel van mijn visie als hoofd van de Raad om de droom om de zuidelijke woestijnregio in de Arava te gaan bewonen te realiseren en te ontwikkelen. Aangezien we op een plaats van vrede leven naast Jordanië en Egypte, twijfel ik er niet aan dat dit de meest geschikte en waardige plaats is om het festival te laten plaatsvinden, en dat juich ik toe. In de uitdagende dagen waarin we leven, zie ik dit evenement als een anker van hoop, niet alleen voor de vrede, maar ook voor een terugkeer naar de routine, voor groei en herleving’.

Hemi Sal, coördinator van het evenement: ‘Omgaan met de wereldwijde pandemie herinnert ons er allemaal aan dat we ons kunnen verenigen rond grote ideeën zoals het streven naar vrede tussen ons en onze buren, een streven dat geen kanten of kampen heeft en het doel van ons allen zou moeten zijn. Er is geen betere plaats om een vredesfestival te houden dan de Regionale Raad van de Zuidelijke Arava, waarvan de grenzen op een kruispunt liggen van Israël en de twee landen – Egypte en Jordanië – waarmee we deze droom hebben verbonden’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.