Column New York Times: Hebreeuws symboliseert “extreemrechts militarisme”

Mediawaakhond HonestReporting beschuldigt de krant van antisemitisme.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: media
Uitzicht op het gebouw van de New York Times in Manhattan, New York City. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

De New York Times heeft deze week een opiniestuk gepubliceerd waarin wordt beweerd dat de duizenden jaren oude Hebreeuwse taal “extreem-rechts Israëlisch militarisme” vertegenwoordigt, wat de woede van Joodse organisaties en belangengroepen heeft opgewekt.

Het essay van Ilan Stavans op 2 september, getiteld “Jiddisch heeft een moment”, richtte zich op de “wonderbaarlijke” overleving van het Jiddisch, ooit de volkstaal van Joodse gemeenschappen in Centraal- en Oost-Europa.

Stavans schreef onder andere:

“Hebreeuws, dat in 1948 de officiële taal van de staat Israël werd, wordt wereldwijd door zo’n negen miljoen mensen gesproken. Voor sommigen staat de taal symbool voor extreem-rechts Israëlisch militarisme.”

Mediawaakhondgroep HonestReporting beschuldigde de Times van Jodenhaat.

“Het uitkiezen en denigreren van de taal van de enige Joodse staat ter wereld (die over het hele politieke spectrum wordt gesproken) is antisemitisch,” zei de organisatie in een bericht op X, voorheen Twitter.

Gilead Ini, een onderzoeker bij het Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (CAMERA), wees erop dat de krant talrijke artikelen had gepubliceerd waarin de anti-Arabische vooringenomenheid werd veroordeeld.

“De krant en haar schrijvers weten precies wat ze moeten zeggen over degenen die het Arabisch schuwen,” schreef Ini, eraan toevoegend: “Misschien moeten ze zichzelf eens controleren als ze zoveel sympathieker staan tegenover andere vooroordelen.”

“Wanneer is [de Times] anti-Joods vergif geworden?” vroeg de Israëlische oud-journalist en JNS-columnist Caroline Glick op X.

“Ik bedoel, ze zijn altijd slecht geweest. Ze hebben de Holocaust in de doofpot gestopt, denigrerend gedaan over Joodse immigranten in de VS en ze zijn altijd anti-Israël geweest. Maar wanneer zijn ze begonnen met het actief uitvinden en verspreiden van hatelijke laster?”

Hebreeuws, de taal van de Bijbel, werd duizenden jaren door Joden gesproken voordat het nieuw leven werd ingeblazen als de officiële taal van de moderne Joodse staat.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox