Christenen vierden Goede Vrijdag en Paasfeest

De kerken in het Heilige Land kunnen hun feesten weer op een bijna normale manier vieren, nu de religieuze instellingen open zijn voor een beperkt aantal gelovigen. De Heilig Grafkerk opende haar deuren voor bezoekers, maar het was lang niet zo druk als eerdere jaren.

Door Redactie Israel Today |

Alle afbeeldingen: De Goede Vrijdag-processie langs de ‘Via Dolorosa’ in de Oude Stad van Jeruzalem. Sociale afstand bewaren is niet meer nodig. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Er bestaan nog wel beperkingen voor het aantal mensen dat bij evenementen in gebouwen en kerkdiensten aanwezig mag zijn, maar het lijkt voldoende, bij kerkdiensten en processies buiten een mondkapje te dragen.

‘Onze gebouwen gaan open, maar voorzichtig en geleidelijk,’ zei Wadie Abunassar, een adviseur van kerkleiders in het Heilige Land. ‘In normale jaren vragen we de mensen om naar buiten te gaan. Vorig jaar zeiden we dat de mensen thuis moesten blijven. (…) Dit jaar zijn we een beetje stil gebleven.’

Hoewel het openbare leven in Israël bijna weer normaal is geworden, zijn de vluchten naar het land nog steeds zeer beperkt en de vele toeristen van voorgaande jaren ontbraken op deze Goede Vrijdag. De meeste plaatselijke kerken vierden feest in hun eigen gebouwen, terwijl de grote kerken in de Oude Stad van Jeruzalem meestal alleen werden bezocht door priesters en enkele bewoners.

Viering van Goede Vrijdag in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.

Premier Benjamin Netanyahu had beloofd, dat indien bij de aggressieve vaccinatiecampagne van het land voldoende Israëli’s voor Pesach zouden zijn ingeënt, iedereen weer feest mag vieren met zijn familieleden en vrienden.

Die belofte gold ook voor Israëls christelijke bevolkings­groep. Een aantal christelijke leiders in Jeruzalem hebben hun dank uitgesproken voor de vaccinacie-inspanningen van Israël; zij hopen dat de situatie in de Heilige Stad spoedig weer geheel normaal wordt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.