LedenChristenen: heel Israëls geschiedenis is ook uw geschiedenis

Het Israël van vandaag is het Israël van Mozes en Jozua, David en Jesaja, Jezus en Paulus. Voor christenen die dit erkennen en omarmen, zijn de gevolgen enorm.

Door Stan Goodenough |
Christenen in aanbidding tijdens een bezoek aan Jeruzalem. Foto: Miriam Alster/Flash90

Ik ontdekte onlangs iets dat mij enigszins verbaasde van een groep Amerikaanse christenen die Israël bezochten. Hun schoolopleiding behandelde de studie van de Europese geschiedenis helemaal niet. Zelfs niet de markante gebeurtenissen zoals de kruistochten, de Zwarte Pest, de Grote Brand van Londen, de Dertigjarige Oorlog, enzovoorts.

Zij waren opgevoed zonder de Europese geschiedenis te bestuderen en, minder verrassend, buiten het Bijbelse verhaal, hadden zij de geschiedenis van het volk Israël niet bestudeerd.

Het eerste is zeker een tekortkoming in het Amerikaanse onderwijs. Immers, de Verenigde Staten zijn in zekere zin uit Europa voortgekomen… Hoe kan men een algemeen begrip en waardering van de eigen nationale geschiedenis ontwikkelen als er desinteresse of onwetendheid bestaat over de plaatsen en gebeurtenissen waaruit die geschiedenis is voortgekomen? Voor Amerikanen is dat bijna hetzelfde als de schepping dateren tot 1776. Hoewel de geschiedenis van Amerika sinds zijn stichting rijk, fascinerend, uitdagend en inspirerend is, gaat het om zoveel meer dan alleen de laatste 246 jaar.

Maar voor christenen is het niet bestuderen van de geschiedenis van de Joden en van hun Land een groot...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie