Christelijke organisaties woedend op Jordaanse koning na suggestie over christenen in Jeruzalem

In zijn toespraak tot de VN beweerde koning Abdullah dat het christendom in Jeruzalem “onder vuur ligt”. “Niet waar!” roepen christenen zelf.

Door | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Jordanië
De Jordaanse koning Abdullah II vertelt de Algemene Vergadering van de VN dat Israël het christendom in Jeruzalem in gevaar brengt. Foto: Screenshot YouTube

Tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN, vorige week dinsdag beweerde de Jordaanse koning Abdullah II dat het christendom in Jeruzalem “onder vuur ligt”.

Abdullah, die Jordanië ziet als de hoeder van Islamitische en Christelijke heilige plaatsen in de stad, zei dat de “toekomst van Jeruzalem een dringende zorg is.”

Tegenover wereldleiders verklaarde de koning:

“Ondermijning van de juridische en historische status quo van Jeruzalem leidt tot wereldwijde spanningen en verdiept de religieuze tegenstellingen. De Heilige Stad mag geen plaats zijn voor haat en verdeeldheid. Als moslimleider wil ik duidelijk zeggen dat wij de rechten, het kostbare erfgoed en de historische identiteit van het christelijke volk in onze regio willen verdedigen. Nergens is dat belangrijker dan in Jeruzalem. Vandaag ligt het christendom in de Heilige Stad onder vuur. De rechten van de kerken in Jeruzalem worden bedreigd. Dit kan zo niet doorgaan. Het christendom is van vitaal belang voor het verleden en het heden van onze regio en het Heilige Land. Het moet een integraal onderdeel van onze toekomst blijven.”

Een woordvoerder van de organisatie Christians United for Israel (CUFI) betwistte de opmerkingen van Abdullah en zei dat “Jeruzalem nooit echte vrede of welvaart kende tot zijn bevrijding door Israël.”

“Het is vanwege Israëls respect voor vrede dat het Hasjemitische Koninkrijk een speciale rol speelt op bepaalde plaatsen in Jeruzalem,” vertelde de woordvoerder aan JNS. “En het is vanwege Israëls respect voor vrijheid dat Joden, christenen, moslims en alle anderen echte religieuze vrijheid genieten in Jeruzalem en in het hele Heilige Land.”

Duidelijke dubbele standaard

Robert Nicholson, voorzitter van het Philos Project, wees erop dat de koning geen melding maakte van christenen die lijden in andere landen.

“Jammer genoeg werden in zijn recente opmerkingen de christenen die lijden in landen die niet Israël heten niet genoemd,” vertelde Nicholson aan JNS. “We hebben koning Abdullah’s stem voor alle christenen altijd nodig. Onder de Arabische leiders is hij onze grootste bondgenoot.”

Hij noemde het “van vitaal belang” dat koning Abdullah “zijn aanvallen niet beperkt tot Israël of zijn pleitbezorging plooit in niet gerelateerde pleitbezorging voor het Palestijnse nationale platform.”

“De man die verantwoordelijk is voor de Boodschap van Amman en voor de opname van honderdduizenden christelijke vluchtelingen kent de volledige omvang van de problemen waarmee de regio wordt geconfronteerd, en het is van vitaal belang dat hij ze uitlegt,” voegde Nicholson eraan toe. “De christelijke kwestie is geen politieke kwestie en moet door de leiders van de regio op een holistische, gezamenlijke manier worden aangepakt.”

Afkoeling van de Israëlisch-Jordaanse betrekkingen

De opmerkingen van koning Abdullah komen op een moment dat de betrekkingen van Israël met Jordanië kouder worden, terwijl de banden met andere Arabische staten warmer worden, aldus Jonathan Schanzer, senior vicepresident onderzoek bij het in Washington gevestigde Foundation for Defense of Democracies (FDD).

“Men krijgt het gevoel dat de koning zijn rol van bewaarder van Jeruzalem verdubbelt, maar het doel hiervan is niet duidelijk,” vertelde Schanzer aan JNS. “Ik zie dat Israëlische functionarissen steeds meer gefrustreerd raken over de Jordaanse retoriek, zelfs als ze werken om het Koninkrijk veilig te stellen. Men krijgt het gevoel dat deze weg niet duurzaam is.”

“Onder het Israëlische bewind sinds 1967 is er een duidelijke inspanning geleverd om de godsdienstvrijheid voor alle drie de monotheïstische godsdiensten te waarborgen,” zei hij. “Ik denk niet dat iemand kan beweren dat christelijke heilige plaatsen op enigerlei wijze in gevaar zijn. Er zou om politieke redenen frustratie onder Palestijnse christenen kunnen zijn.”

Schanzer wees erop dat Israël Jordanië cruciale hulp biedt op het gebied van water, gas, inlichtingen en veiligheid. “Israël garandeert de stabiliteit van Jordanië,” zei hij.

Onhoudbare tweedeling

Terwijl de negatieve publieke retoriek vaak wordt ingegeven door de grote Palestijnse bevolking van Jordanië, zegt Schanzer dat achter gesloten deuren de relatie minder confronterend is.

“Het is geen geheim dat de Jordaniërs in het openbaar antagonistisch zijn, terwijl ze privé een vruchtbare samenwerking blijven aangaan, maar ik zou zeggen dat deze tweedeling steeds onhoudbaarder wordt,” zei hij.

De afgelopen twee jaar heeft Jordanië niet deelgenomen aan verzoeningsbijeenkomsten, waaronder de Negev-top in maart, waar de ministers van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Egypte, Marokko en de VAE aanwezig waren.

“Er zijn nieuwe allianties in de regio, en de Jordaniërs hebben er duidelijk voor gekozen om daarbuiten te blijven,” zei Schanzer. “Jordanië is gedaald van de warmste vrede met Israël zo’n vijf jaar geleden naar de koudste.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox