Chinese president wijst EU op antisemitisme

De Chinese president Xi Jinping verraste de Europese leiders, toen hij de kwestie van het anti­semitisme in Europa aan de orde stelde als tegen­argument voor de Europese beschuldigingen tegen China met betrekking tot Hongkong.

Door Yossi Aloni |

Dit gebeurde tijdens een recente virtuele top tussen Xi Jinping en Europese leiders, waar werd gesproken over mensenrechten en gelijkheid. De Duitse kanselier Angela Merkel, de huidige voorzitter van de Europese Unie, en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen namen deel aan de discussie.

Dit is de eerste keer dat de kwestie door de Chinezen aan de orde wordt gesteld, en het was des te verrassender omdat het op het hoogste niveau van het leiderschap kwam. De Chinese president was duidelijk voorbereid om deze kwestie aan de orde te stellen, omdat hij in zijn argumenten gegevens en voorbeelden aanhaalde uit het onlangs gepubliceerde Fundamental Rights Report 2019 van de EU Fundamental Rights Agency (FRA) over de mensenrechten. Volgens het eerder dit jaar gepubliceerde FRA-rapport heeft 41 procent van de Joden in Europa, in de leeftijd van 16 tot 34 jaar, overwogen Europa te verlaten vanwege de toename van het antisemitisme in de afgelopen vijf jaar. Een andere conclusie van het rapport is dat de Europese Joden niet tevreden zijn met de reactie van hun regeringen op het antisemitisme.

Naast het antisemitisme sprak de president van China ook over de houding van Europa ten opzichte van immigranten, vluchtelingen, islamofobie, etniciteit en racisme tegen zwarten op het continent. Hij heeft zijn Europese collega’s gevraagd deze verschijnselen aan te pakken voordat zij China bepreken over mensenrechtenkwesties.

Merkel en von der Leyen reageerden op de verras­sende opmerkingen van de Chinese president. Von der Leyen reageerde botweg. Ze vertelden de president van China dat er inderdaad een anti­semitisch probleem is in Europa, maar dat ze het niet ontkennen, maar dat ze het juist juridisch en praktisch bestrijden. Ze voegden eraan toe dat ze alles doen wat in hun macht ligt om de EU-burgers die door dit fenomeen worden getroffen te beschermen, en dat ze ook voortdurend in gesprek zijn met Israël over de strijd tegen het antisemitisme.

Von Der Leyen heeft later in een openbare toespraak gezegd, dat Europa zal blijven wijzen op schendingen van de mensenrechten, waar en wanneer die zich ook voordoen, ook in Hongkong of tegen de Oeigoeren (een islamitische minderheid in China, die zegt te worden onderdrukt).

Noot van de redactie: Israel Today heeft zijn nieuwsdienst onlangs uitgebreid met de Chinese taal. Veel Chinese sprekers zijn om verschillende redenen, waaronder religie en technologie, geïnteresseerd in Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.