China strijdt om Israëlische goedgezindheid

Het is het soort dingen dat Bijbelgelovigen verwachten als het Messiaanse tijdperk begint. Israël zal het centrum van de wereld zijn, de troon van God op aarde, en alle naties zullen strijden om haar aandacht, steun en partnerschap.

Door Ryan Jones |

Interessant genoeg beginnen we dit nu al te zien gebeuren. De Messias heeft Zijn heerschappij vanuit Jeruzalem nog niet gevestigd, maar de grote mogendheden van de wereld schenken Israël nu al onevenredig veel aandacht. Soms is die aandacht nogal negatief. Maar toch moet het feit dat dit kleine stukje natie zo’n centraal punt is voor de hele internationale gemeenschap, u al iets zeggen.

Israël is al decennialang een belangrijk onderwerp bij de verkiezingen in de Verenigde Staten. Het gerucht gaat zelfs dat presidenten in staat waren om de verkiezingen in hun voordeel te keren, grotendeels (of alleen) door hun standpunt ten opzichte van de Joodse Staat. Zelfs op staatsniveau letten gouverneurs­kandidaten in de VS erop om een pro-Israëlisch imago op te bouwen, zodat ze de stem van de Bijbelgelovige christenen niet verliezen. Soortgelijke verschijnselen zijn ook te zien in Europa, delen van Zuid-Amerika en nu ook in China.

Israëldag in China

China is een reus op het internationale toneel. Uit gegevens blijkt dat het de VS binnenkort misschien wel zal overtreffen als ‘s werelds grootste economie. En China wil, net als de VS, de kleine Joodse Staat graag het hof maken als partner in wat er ook nog maar in de toekomst ligt. Dat feit bleek deze week, toen China een conferentie voor de Israëlische innovatie organiseerde, tijdens een van zijn belangrijkste jaarlijkse hi-tech evenementen.

Nanjing TechWeek is een reeks van technologie-gerichte conferenties die in de oude Chinese hoofdstad worden gehouden. Dit jaar omvatte het evenement voor het eerst een week lang een conferentie onder de vlag ‘Chinees-Israëlische innovatie en cultuur’ (CIIC). Het werd door alle betrokkenen aangeprezen als een ‘Israëldag’, wat natuurlijk al lange tijd een fenomeen is in veel Amerikaanse steden. Volgens de organisatoren werden er ‘strategische samen­werkings­over­een­komsten gesloten’, tussen Chinese bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie en enkele van Israëls topwetenschappelijke instellingen, zoals het Weizmann Instituut. Israëlische hi-tech-start-ups die normaal Westerse kopers zoeken, werden ook uitgenodigd om de Chinese markt in overweging te nemen.

De Israëlische minister van Economie, Amir Peretz, die vanuit Israël via een satelliet­verbinding sprak, vertelde de aanwezigen: ‘We werken aan een tweezijdige vrij­handels­overeen­komst, die naar verwachting de handel tussen onze landen verder zal doen toenemen.
Tijdens het hoogtepunt van de COVID-19 pandemie mobiliseerden talrijke Chinese organisaties hun middelen om de Israëlische regering te helpen – een teken van de warme betrekkingen tussen de landen. Ik zou alle Chinese bedrijven willen oproepen om, ondanks de huidige wereldwijde crisis, creatieve manieren te vinden om de verbinding tussen China en Israël in stand te houden (…) Ik nodig u allen uit om de Israëlische technologieën te leren kennen en te gebruiken.’


Afbeelding: Veel Israëlische hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Nobelprijswinnar Dr. Dan Schechtman, spraken de conferentie toe (Foto: JNDZ).

Een wig in de betrekkingen tussen de VS en Israël

Het is geen verrassing dat China een punt van spanning is geworden tussen Israël en de Verenigde Staten. President Trump wordt algemeen beschouwd als de meest pro-Israëlische Amerikaanse leider in decennia, zo niet ooit. Maar hij heeft China ook duidelijk geïdentificeerd als Amerika’s belangrijkste en gevaarlijkste rivaal. Er zijn dus aanwijzingen dat het Witte Huis van Trump het niet eens is met de groeiende samenwerking tussen Israël en de Aziatische reus.

In mei van dit jaar, op het hoogtepunt van de uitbraak van het coronavirus in Israël, bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, de Joodse Staat. Volgens zowel Israëlische als Amerikaanse functionarissen die bekend zijn met de daaropvolgende besprekingen, was de reden voor het bezoek vooral Amerikaanse bezorgdheid over de uitbreiding van de betrekkingen tussen Israël en China.

‘De minister heeft er geen probleem mee als mensen relaties hebben met China, maar de corona-crisis benadrukt soort van de gevaren van het omgaan met staten die niet transparant zijn, die geen eerlijke handelspraktijken hebben,’ aldus Amerikaanse functionarissen die destijds door de Israëlische media werden aangehaald. De Amerikanen voegden eraan toe: ‘De Chinezen zijn geen betrouwbare partner. Er bestaat niet zoiets als een particulier, onafhankelijk bedrijf in China.’ Of een technologieconferentie, wat dat betreft.

Kort daarna gaf Dr. Shira Efron, een gastwetenschapper van het Israëlische Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS), deze waarschuwing: ‘Als ik met Amerikaanse functionarissen praat, is het idee dat er zo’n sterk partnerschap is tussen de VS en Israël (…), maar als er één ding is dat Israël en de VS uit elkaar kan drijven, dan is het wel de relatie van Israël met China. Dr. Efron voegde eraan toe dat ‘het een vergissing zou zijn voor Israël om op dit moment een gevecht [met de VS] te beginnen.’ (Zie: ‘Drijft China de landen Israël en Amerika uit elkaar?’)

Afbeelding: Een Chinese functionaris reikt een prijs uit voor innovatie en samenwerking aan een Israëlische diplomaat (Foto: JNDZ).

Geen reden tot ongerustheid?

Israel Today vroeg aan functionarissen die betrokken zijn bij de conferentie van deze week, of de Israëlische deelname op hoog niveau, de Amerikanen niet zou tegenwerken. ‘Het zou absurd zijn om dat te suggereren,’ benadrukte de Israëlische woordvoerder Omer Dovev. ‘Chinees-Israëlische samenwerking is al vele jaren aan de gang, en op nog hogere niveaus. Tegelijkertijd zijn de betrekkingen met de VS alleen maar sterker geworden, vooral de laatste jaren. Dit was een academisch-wetenschappelijke conferentie die geen gevoelige onderwerpen behandelde, dus er is geen reden tot ongerustheid.’

Dr. Efron lijkt het er niet mee eens te zijn, en suggereerde dat het voor de Chinezen uiteindelijk alles of niets wordt. Zij beëindigde haar persbriefing vorige maand door te herinneren aan een recente interactie die ongetwijfeld de Amerikaanse bezorgdheid over de huidige Israëlisch-Chinese betrekkingen aanwakkert: ‘Een Israëlische generaal vertelde me dat hij een ontmoeting had met een groep Chinese militairen, met medeweten en goedkeuring van de VS. Een Chinese ambtenaar vroeg aan het eind van deze vergadering: ‘Je blijft praten over de VS als strategische bondgenoot, maar hoe lang zal dat duren?’ De Israëlische generaal antwoordde: ‘Wat bedoel je daarmee? We denken niet zo ver vooruit.’ De Chinese ambtenaar voorspelde: ‘We weten dat jullie nu de Amerikanen hebben, maar over 50 jaar staan jullie aan onze kant.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.