Chevron koopt gasvelden-exploitant Noble Engergy

Het Amerikaanse olie- en gasconglomeraat Chevron heeft de overname van Noble Energy afgerond. Beide zijn gevestigd in Houston, Texas. Noble Energy is o.a. in Israël actief, waar het de gasvelden Tamar en Leviathan exploiteert.

Door Michael Selutin |

Chevron is een van de grootste energiebedrijven ter wereld, terwijl het kleinere Noble pas sinds kort internationaal in de belangstelling staat vanwege zijn aandelen in de aardgasvelden voor de Israëlische kust, Tamar en Leviathan.

Chevron moest 13 miljard dollar betalen om Noble te kopen, 5miljard voor alle aandelen en 8 miljard voor schulden. Michael Wirth, Chevron’s CEO, verwacht ‘sterke financiële voordelen’ van de overname. De Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz is ook blij met de Amerikaanse toetreding tot de Israëlische markt. Hij verwacht dat Chevron zich op lange termijn zal inzetten voor de Israëlische energiesector en de hele sector een enorme geldinjectie zal geven, wat vooral voor jonge technologie­bedrijven in deze sector zeer nuttig zou zijn.

De energiesector in Israël is, in tegenstelling tot veel andere sectoren, tot nu toe nogal verwaarloosd. Dit is vooral te wijten aan de hoge kosten die bedrijven hier maken. Als Chevron in Israël een soortgelijk pad volgt als de Amerikaanse chipproducent Intel, die duizenden werknemers in verschillende filialen in het land heeft, zou de toetreding van Chevron een revolutie in de Israëlische energie­sector kunnen veroorzaken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.