Capitool-rellen zorgen voor angst en hoop in Israël

Na de rellen op Capitol Hill heb ik de dag doorgebracht met het volgen van sociale media en de uitzendingen van het avondnieuws van de drie belangrijkste tv-zenders van Israël. Die zijn nog steeds populair genoeg om de toon te zetten en gebeurtenissen zo neer te zetten dat ze passen binnen de politieke agenda van links.

Door Tsvi Sadan |

De drie kanalen gaven precies dezelfde indruk: zoals Pearl Harbor, Kennedy en 9/11, is 6 januari 2021 een datum waar schande aan zal kleven. Volgens deze herziene kijk op de geschiedenis waren deze gebeurtenissen geen aanvallen op Amerika, maar op de democratie, een uiterst belangrijke nuance. Het avondnieuws wekte ook de indruk dat de Israëli’s de gebeurtenissen in de VS op hun eigen situatie toepassen, allemaal behalve premier Netanyahu, die in eerste instantie zijn partij vroeg zich niet uit te spreken over wat er in Washington is gebeurd. Gezien het feit dat Trump zo onvoorwaardelijk pro-Israël was, zou men kunnen denken dat alle Israëli’s zijn vertrek zouden betreuren. Maar Israëlisch links juicht net zo als de Amerikaanse Democraten, terwijl Israëlisch rechts net zo depressief is als de Republikeinen.

De reden dat de Israëli’s zo gericht zijn op Amerika, is dat ze geloven dat wat daar gebeurt, hier ook gebeurt of zal gebeuren. Hoewel anti-Bibi relschoppers meer dan eens hebben geprobeerd in te breken in de ambtswoning van de premier, is het dus de pro-Bibi menigte die wordt afgeschilderd als een bedreiging. Niet alleen voor Israël, maar ook voor de democratie, dat een geëerd begrip is geworden dat belangrijker is dan de staat zelf.

Terwijl Netanyahu positief spreekt over zijn overeenkomsten met en relatie met Trump, zien de Israëlische linksen ze allebei als bijna-dictators, en als echte bedreigingen voor de democratie. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Om u een idee te geven van hoe de Israëli’s reageren op de rellen in Capitol Hill, koos ik slechts enkele van de vele reacties die de sociale netwerken overspoelden. Ik zal me richten op de reacties van de rechtse partijen, want zij zijn zo in beslag genomen door het Trump-gezichtspunt dat ze volgens mij het zicht op de werkelijkheid hebben verloren. Maar om het nodige totaalbeeld te bieden, heb ik ook gekozen voor reacties van oud-premier Ehud Barak en Tel Avivs burgemeester Ron Huldai (die in de komende Knesset-verkiezing aan het hoofd van de nieuwe partij ‘De Israëli’s’ zal staan).

Op zijn Facebook-pagina sprak Barak over een ‘schokkende couppoging.’ De Capitol Hill relschoppers, schreef hij, ‘zijn een menigte die wordt opgehitst door een verslagen president die zich niet meer kan beheersen.’ De les die we hieruit moeten trekken, zegt hij, is dat ‘toestaan dat het hoofd (Netanyahu) zichzelf laat gaan, terwijl degenen die hadden moeten handelen, verlamd zijn door angst, ervoor kan zorgen dat het onmogelijke gebeurt.’
Men moet weten dat Barak al een paar jaar oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid, je zou het een staatsgreep kunnen noemen, tegen een normaal verkozen premier. Hij ging zelfs zover dat hij Netanyahu vergeleek met de voormalige Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu (die in 1989 werd afgezet en geëxecuteerd), waarmee hij suggereerde dat de eerste hetzelfde lot verdient als de tweede.

Op zijn beurt besloot Ron Huldai het stadhuis van Tel Aviv te verlichten met de kleuren van de Amerikaanse vlag. De reden, zo tweette hij, is dat Netanyahu weliswaar een tiran is, maar dat het de democratie is die hem zal verslaan. ‘Het is geen toeval dat Netanyahu niet reageert op de schokkende gebeurtenis in Washington. Wat Netanyahu betreft, is hij zelf belangrijker dan de staat. We zullen het stadhuis verlichten met de Amerikaanse vlag om het land der vrijen en het thuis der dapperen te versterken en te eren,’ schreef de man die de laatste 20 jaar de burgemeester van Tel Aviv is geweest, en die de stad als zijn privé politieke speeltuin behandelt.

Vergis je niet, het is niet zozeer een uiting van steun aan Amerika als wel een boodschap van minachting voor Trump en Netanyahu.

Nu Trump weg is, vrezen velen dat Israëlisch rechts verder zal worden gedelegitimeerd tot het punt waarop ze niet langer vrij zullen zijn. Ze vrezen dat hen dezelfde sociale media censuur als bij Trump te wachten staat. Maar kunnen deze zorgen een kritiekloze acceptatie van de standpunten van figuren als Lin Wood rechtvaardigen?

Ik wil geen mensen aan de schandpaal nagelen, dus ik gebruik alleen de voornamen van degenen die hieronder worden genoemd, die buiten hun eigen sociale media-omgeving toch al niet breed genoeg bekend zijn, maar die toch een echte indruk geven van de gevoelens van de Israëlische rechtse partijen.

Keren is een pro-life schrijver die de indruk geeft goed thuis te zijn in de Amerikaanse politiek. Keren verspreidt ook rijkelijk Lin Wood-tweets. Het volgende bericht opent met ‘Ik heb jullie vanmorgen geschreven dat alles volgens plan verloopt.’ Het ‘plan’ is Trumps geniale geheime plan om iedereen te arresteren die deelnam aan de vermeende verkiezingsfraude.

De volgende is Lina, die het nieuws nauwlettend lijkt te volgen. Ze schreef een lang bericht, getiteld met ‘de nacht van de lange messen’, waardoor ze Biden met Hitler vergelijkt. ‘De Democraten en hun bondgenoten,’ schrijft ze, ‘zijn hun mars van wraak begonnen. De eerste stap om Trump volledig af te snijden van zijn 80 miljoen aanhangers die strijden voor de grondwet en de democratie. Degenen die de (Capitol Hill) rel bijwoonden, namen de straten niet over, verbrandden geen winkels (…) deden geen mensen pijn… ze namen gewoon Capitol Hill over voor een korte tijd,’ voegde ze eraan toe. Daarbij verwees ze naar de gewelddadige en destructieve linkse (BLM) demonstraties in veel Amerikaanse steden in het afgelopen jaar. De sympathie voor de relschoppers van Capitol Hill is hier onvoorwaardelijk.

De rellen zelf, schrijft Michael, werden gepleegd door Antifa. Dit bericht werd, zoals men kan zien, gecensureerd door Facebook; het lijkt deze keer niet voor niets.

Yaïr zegt dat vicepresident Mike Pence heeft toegegeven en Trump heeft verraden. ‘Pence heeft de Republikeinen verraden en een scherp mes in de rug van Amerika gestoken – ik heb goede hoop dat Trump zich heeft voorbereid op zo’n extreme situatie…’

Ram, die gelooft dat wat de Democraten in Amerika doen, wordt nagebootst door de linksen in Israël, schrijft dat de burgemeester van New York City heeft opgeroepen tot een 15 dagen durende avondklok die zal eindigen op 21 januari, de dag dat Biden zal worden beëdigd. Dit, zo benadrukt Ram, is geen toeval. Biden, die hij Josef Biden noemt (een verwijzing naar Josef Mengele), zal worden beëdigd als een dief in de nacht.

Men zou door kunnen blijven gaan met soortgelijke social media berichten, maar deze zijn genoeg om het beeld te krijgen van rechtse partijen die doodsbang zijn voor wat er in Amerika gebeurt. Maar dat wil niet zeggen dat heel Israëlisch rechts dergelijke standpunten deelt. Een meer evenwichtige visie werd geuit door Rabbi Moti Karpel. Hij schreef dat ‘het enige wat Mike Pence kenmerkt is dat hij een man is die ‘God vreest’ (…) en dit is wat Amerika heeft gered van de chaos. Het werd niet gered door een Democraat, niet door een progressieve liberaal, zelfs niet door een louter ‘religieus’ persoon, maar door een man die God vreest.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.