Britse ambassade in Israël verhuist misschien binnenkort naar Jeruzalem

Verschillende ambassades hebben van Jeruzalem hun thuis gemaakt nadat Amerika dat deed. De verhuizing van de Britse ambassade van Tel-Aviv naar Jeruzalem zou een volgende grote diplomatieke opsteker zijn.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: ambassade, Verenigd Koninkrijk
Lapid met de Britse premier Liz Truss, die zei dat ze overweegt de Britse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Foto: Avi Ohayon / GPO

Premier Yair Lapid heeft woensdag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York een ontmoeting gehad met de nieuwe Britse premier Liz Truss, die naar verluidt heeft gezegd dat zij overweegt de Britse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Lapid sprak “zijn diepste medeleven uit, namens hemzelf en namens het volk van Israël, met het overlijden van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II“, feliciteerde Truss met haar aantreden en sprak het “vertrouwen uit dat onder hun leiding de banden tussen Israël en het Verenigd Koninkrijk nieuwe hoogten zullen bereiken op verschillende gebieden, met name de economie, innovatie en veiligheid”, aldus een verklaring van het kantoor van Lapid.

Lapid benadrukte verder de “noodzaak om verdere compromissen met Iran te vermijden, en benadrukte verder dat Israël verwacht dat er een langere en sterkere overeenkomst komt die een antwoord biedt op het volledige scala van dreigingen die uitgaan van Iran.”

De twee bespraken ook de “verdere verdieping van de bilaterale banden” en droegen hun teams op “de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst snel vooruit te helpen”.

De Britse Daily Telegraph meldde dat Truss Lapid vertelde dat zij de Britse ambassade in Israël naar Jeruzalem zou kunnen verplaatsen.

Een woordvoerster van Downing Street zei dat Truss Lapid informeerde “over haar herziening van de huidige locatie van de Britse ambassade in Israël.”

Lapid bevestigde de berichten in een Hebreeuws-talige tweet op donderdag toen hij Truss bedankte “die aankondigde dat ze positief overweegt de Britse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem, de hoofdstad van Israël – we zullen het partnerschap tussen de landen blijven versterken.” Zijn gelijktijdige Engelstalige tweet maakte geen melding van de mogelijke verhuizing van de ambassade.

Toen Truss als minister van Buitenlandse Zaken diende, beloofde zij in een brief aan de Conservatieve Vrienden van Israël de ambassade te verplaatsen.

De VS was de eerste die de historische zet deed in mei 2018. Guatemala volgde kort daarna. Verschillende landen hebben dit voorbeeld gevolgd, terwijl andere hun diplomatieke aanwezigheid in de stad hebben opgewaardeerd.

In mei 2022 kondigde Suriname aan dat het plannen heeft om in de nabije toekomst een ambassade in Jeruzalem te openen.

Eveneens in mei kondigde de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso de opening aan van een Ecuadoraans innovatiebureau in Jeruzalem.

In november 2021 was de Colombiaanse president Ivan Duque in Jeruzalem om het kantoor van de Colombiaanse innovatie-autoriteit (iNNpulsa) in de hoofdstad officieel te openen, het eerste in zijn soort buiten Colombia. Het nieuwe kantoor wordt geleid door een speciale diplomatieke gezant op het gebied van innovatie en is een verlengstuk van de ambassade in Tel Aviv.

Brazilië en Honduras hebben reeds handelskantoren in Jeruzalem.

Honduras opende zijn ambassade in Jeruzalem in juni 2021 en Kosovo opende zijn ambassade in de stad in maart 2021.

De Dominicaanse Republiek, Malawi en Equatoriaal-Guinea hebben aangekondigd een ambassade in Jeruzalem te willen openen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox