Brawer, Israëls ‘Vader van de Geografie’, overleden

Professor Moshe Brawer, laureaat van de Israëlprijs, oprichter van de afdeling Geografie en voormalig decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv, is op maandag op 101-jarige leeftijd overleden.

Door TPS |

Brawer’s levenswerk was het samenstellen en bewerken van de atlassen die door generaties Israëlische studenten werden gebruikt en die vaak de Brawer Atlas werden genoemd. Hij werd door velen beschouwd als de vader van de moderne Israëlische geografie

Moshe Brawer werd in 1919 in Wenen geboren en immigreerde met zijn familie naar Jeruzalem toen hij één jaar oud was.
In 1938 begon hij met zijn studie aan de Universiteit van Londen. In 1949, aan het einde van de Onafhan­kelijk­heids­oorlog, keerde hij terug naar Londen en voltooide zijn studie als Doctor in de Wetenschappen.

In 1966 richtte hij de vakgroep Geografie op bij de Universiteit van Tel Aviv en in 1969 assisteerde hij bij de oprichting van de vakgroep Geografie bij de Bar Ilan Universiteit. In 2002 ontving hij de Israëlprijs.

Brawer was tevens adviseur van verscheidene Israëlische regeringen bij het bepalen van de grenzen in de vredes­akkoorden met Egypte en Jordanië, en nam deel aan discussies om de grens met Syrië vast te stellen tijdens het premierschap van Yitzhak Rabin.

In de jaren 2006-2014 was hij voorzitter van het Government Names Committee, dat namen geeft aan plaatsen, grote knooppunten en nationale parken. Daarnaast was prof. Brawer voorzitter van de Geografische Associatie en ontving hij voor zijn werk de Geografische Associatie Award.

Vanaf 1950 en gedurende de volgende 70 jaar publiceerde en redigeerde hij 19 boeken. Enkele weken geleden verscheen de 47e editie van de Brawer Atlas.

Prof. Gideon Biger van de vakgroep Geografie van de Universiteit van Tel Aviv, die Brawer assisteerde bij het uitgeven van de atlassen in recente edities, zei dat ‘Moshe tot zijn laatste dag zijn leven heeft gewijd aan het bevorderen van de studie van de geografie’.

‘Zijn beheersing van de kaart van Israël en van de wereld was absoluut, en in elke ontmoeting met hem kon je iets nieuws leren. Hij had een groot talent om les te geven, en zelfs op de leeftijd van 80 jaar zou hij nog steeds elke week in de klas komen en zijn studenten lesgeven,’ deelde Prof. Biger.

Prof. Eyal Zisser, plaatsvervangend rector van de Universiteit van Tel Aviv, herinnerde er enthousiast aan dat Brawer de eerste docent was die hem op de campus onderwees in het kader van de cursus ‘Geografie van het Midden-Oosten’.

‘We waren allemaal gezegend met zijn wijsheid en enorme kennis. Hij was een rolmodel als wetenschapper en onderzoeker die zich inspande om geografische kennis over te dragen aan elk huis en elke klas. Ik maakte tot zijn laatste dag gebruik van zijn hulp,’ zei hij.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.